Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matplatsen: Billigt, enkelt och gott

Annons

Alla platser var upptagna då den välkände tv-kocken Anders Levén visade hur man på kort tid lagade enkel och festlig mat under matmässan Det goda köket i Älvsjö.

Vanligtvis, eller då han inte är i tv eller ute på sina kombinerade mat- och vinresor, finns Anders på Sturebadet i Stockholm. Driver är han tillsammans med hustru Åsa Levéns restaurang.

- Det här blir en fin balans mellan syrligt, sött och salt. Och lite fett i form av smör och grädde i maten skadar inte.

Man behöver ju inte äta sig proppmätt, säger Anders samtidigt som han kryddar kotlettraden så att dofterna sprider sig i den stora anläggningen.

Att som Anders använda kaffekvarnen till kryddkvarn är ett utmärkt tips som bör läggas på minnet.

- Av grönsakerna och lite vinäger blir det en härlig sås, säger Anders och ser mycket nöjd ut vid provsmakningen.

Äpplen och övriga ingredienser till äppelkakan plockas fram.

- Det här är lika bra som

Shake and bake. Ingredienserna finns alltid hemma, säger Anders som under publikens andlösa tystnad likt ett trolleri vänder upp och ner på stekpannan där äppelkakan gräddats.

Här gäller det att vara mycket försiktig. Det är lätt att bränna sig.

- Vi måste nog ha lite grädde till eftersom det ser klent ut med kalorier, avslutar han och skiner upp med sitt välbekanta leende.


Rostad benfri fläskkotlettrad med rotfrukter och tryffelpuré
(4 portioner)

700 g putsad benfri kotlettrad

Kryddblandning:
3 hela nejlikor
5 hela kryddpepparkorn
1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk timjan
1 tsk salt
1/2 tsk hel svartpeppar

Rotfruktsblandning:
4 jordärtskockor
1 palsternacka
1 morot
10 aprikoser
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm nymald peppar
2 msk honung
2 msk balsamvinäger

Tryffelpuré:
500 g mjölig potatis (King Edward eller mandel)
1 1/2 dl mjölk
2 msk smör
1/2 tsk salt
1/2 krm nymald peppar
1/3 krm mald muskotnöt
1-3 krm tryffelolja (kan uteslutas men ger en härlig arom). Var försiktig, tryffeloljan är mycket smakrik.

Garnering:
persilja eller färska örter


Sätt ugnen på 130-150 grader. Kör kryddblandningen i en liten mixer eller kaffekvarn. Bryn köttet runt om i en het stekpanna utan fett. Lägg köttet på smör- eller bakplåtspapper, fördela kryddorna jämnt över köttet. Slå in det i pappret till ett paket och lägg i en ugnssäker form.
Stick i en köttermometer och stek i mitten av ugnen ca 50 min till 63–65 graders innertemperatur. Låt vila 10 min i pappret.
Skala och skär rotfrukterna i halverade slantar eller stavar. Skala och dela löken i fyra delar och skiva dem. Skär aprikoserna i små bitar. Fräs rotfrukter och lök i smör 5 min, krydda med salt och peppar. Tillsätt aprikoser, honung och balsamvinäger.
Skala och koka potatisen riktigt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen. Koka upp mjölken. Blanda ner smöret i potatisen och därefter den varma mjölken. Vispa moset slätt och smaka av med salt, peppar, muskotnöt och tryffelolja.
Skär upp köttet och servera det på rotfruktsbädd och tryffelpuré därtill. Garnera med örter eller persilja.

Fransk äppelkaka med vanilj (Tarte Tatin)
(4 portioner)

Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk florsocker
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1 vaniljstång
100 g smör
1 3/4 dl florsocker
5 syrliga äpplen (500 g) gröna

Tillbehör:
Vispad grädde med färsk mynta
Gör så här:

Kör alla ingredienser till degen utom vattnet i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör snabbt till en deg. Låt den vila i kylen under tiden som fyllningen tillagas.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg kärnorna, smör och socker i en ugnssäker stekpanna, ca 26 cm i diameter. Låt det smälta samman på medelgod värme tills det blir ljusbrunt. Ibland skiktar sig sockret från smöret men det går ihop med äpplena i ugnen.
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i kvartar. Vänd runt dem i socker- och smörblandningen. Lägg dem tätt intill varandra med den runda sidan ner.
Kavla ut pajdegen, något större än stekpannans storlek och lägg degen ovanpå äpplena. Picka några hål i degen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min tills pajskalet fått fin färg. Låt svalna någon minut.
Lägg ett stort fat över stekpannan och vänd snabbt så att pajdegen kommer underst på fatet och äpplena tittar fram igen. Akta händerna, det kan rinna ut varmt socker från kakan. Servera den med vispad grädde som smaksätts med färsk mynta.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons