Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matpalatset stängt

Annons

Har du blivit sjuk av restaurangmat?

Under de senaste månaderna har miljökontoret fått in sex anmälningar om misstänkta matförgiftningar. Fyra inspektioner har gjorts hittills i år.

Efter det senaste besöket bedömmer miljökontoret att bristerna är så allvarliga att restaurangen måste stänga.

Ett beslut har tagits om förbud mot hantering av livsmedel. Bland annat har två personer som ätit "Plutos köttbit" insjuknat med kraftiga magsmärtor och diarréer. I ett annat fall misstänks pasta ligga bakom ett insjuknande.

Miljökontoret har under flera år påtalat brister vid restaurangen, både muntligt och skriftligt. Trots detta har ingen nämnvärd förbättring skett.

- Många av bristerna är allvarliga och räknas till de kritiska punkterna i livsmedelshanteringen, anser miljöinspektörerna.

Lokalen är trång och lokalgodkännandet är överskridet, då den ändrats vad gäller dörrar, arbetsbänkar och förvaringsutrymmen. Dessutom konstaterar miljökontoret att personalen saknar grundläggande kunskaper i livsmedelshygien.

- Allt sammantaget så kan det utgöra stora risker för matgästerna.

16 olika brister har listats vid den senaste inspektionen. Det handlar bland annat om underhåll av lokaler, inredning och utrustning, personalhygienen, rengöring, kylförvaring, otäckta varor, avsvalning och upptining samt dålig varmhållning.

Kupolens centrumchef Wilner Anderson vill inte kommentera stängningen av restaurangen.

- I dagsläget finns inte möjlighet att bereda mat på ett säkert sätt, säger Siv Dannehag, miljöinspektör.

Elvan Cicen, delägare i Mat- palatset, säger att restaurangen nu byggs om och personalen ges utbildning. Han är kritisk till stängningen, som han menar är väl tuff.

- Man tänker inte på att man riskerar personalens arbeten. Det är klart att miljökontoret gör sitt jobb, men de borde visa lite mänsklighet.

Cicen säger att de brister som finns rättas till. Men att gäster skulle ha blivit sjuka av maten, det köper han inte:

- Självklart jobbar vi för våra kunders bästa. Men miljökontor-et har sista ordet och vi får rätta oss efter det.

När restaurangen kan öppna vet han inte. Han väntar på ett klartecken från miljökontoret.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons