Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matpalatset får öppna

Annons

Tidningen avslöjade i går att miljökontoret funnit allvarliga brister i livsmedelshanteringen på Kupolens stora restaurang. Trots påpekanden under en längre tid hade bristerna inte åtgärdats.

I onsdags i förra veckan beslöt kontoret att förbjuda all livsmedelshantering i lokalen. Restaurangen fick stänga.

Bland annat finns sex fall av misstänkta matförgiftningar. Personer har också hört av sig till tidningen och hävdat att de blivit dåliga efter att ha ätit på restaurangen.

- Personalen har gått utbildning, vi har testat dem och lokalerna har åtgärdats. Det ska inte behöva bli problem med matförgiftningar och liknande, säger Kjell Olsson, kommunens miljöchef.

Han menar tvärt om att efter det som hänt kanske det här är den restaurang man ska gå till. Några bevis för att personer matförgiftats i Kupolen finns inte. Bara ovanligt många anmälningar.

- Blir man sjuk är det viktigt att snabbt kontakta miljökontoret så att vi kan ta prov på det man ätit, säger Kjell Olsson.

Många fler matförgiftas än vad som blir allmänt känt. Det konstateras i en studie som livsmedelsverket gjort.

Det kan röra sig om en halv miljon människor i Sverige - varje år.

Hälften matförgiftas vid restaurangbesök och hälften av mat tillagad i hemmet. Detta enligt livsmedelsverkets studie.

Smittskyddsinsititutet konstaterar att matförgitningar är vanliga och förekommer oftare än vad som framkommer i officiell statistik.

Vid utredning av utbrott har man, enligt smittskyddsinstitutet, funnit att orsaken ofta varit kunskapsbrist, slarv eller andra brister i livsmedelshygienen.

Det handlar bland annat om felaktig nedkylning, dålig kylförvaring, otillräcklig upphettning, men också om att en smittbärare förorenat något livsmedel.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons