Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matkorgen kostar mest i Grängesberg

Annons

Bakgrunden till det för Grängesbutikernas, Konsums i synnerhet, så föga smickrande omnämnandet är resultatet av PRO:s senaste riksomfattande priskontroll. Totalt har 1100 svenska butiker fått sina matpriser granskade enligt den så kallade matkorgprincipen, en korg med 60 vanliga varor, basvaror, om man så vill.

Som tidningen nyligen berättat är Dalarnas matpriser sammantaget de högsta i landet. När PRO hävdar att Konsum i Grängesberg är dyrast i Dalarna innebär det samtidigt att butiken är dyrast i hela landet.

På Konsum i Grängesberg kostar korgen enligt PRO 1670,88 kronor. Det kan jämföras med Ica i Malung som befunnits billigast i länet. Där kostar samma varor 1426,74 kronor. Hos Konsum i Smedjebacken kostade samma korg 1561,58 kronor.

Priset hos Konsum på Ludvika Gård noteras till 1540, 34 kronor. Samma pris vid Ica Pilen i Smedjebacken och Ica i Marnäs är 1479,67 respektive 1491,20. Hemköpsbutikerna i Ludvika har av någon anledning inte varit föremål för PRO:s priskontroll.

- Det är inte roligt när det kommer ut att vi är dyrast. Det är dålig reklam om folk som inte redan handlar hos oss läser det här, säger Persson-Burman.

Hon har inte fått den uppfattningen att ortens pensionärer tycker att butikens matpriser är för dyra.

- Jag tror inte att de som är kunder hos oss går på det här, fortsätter Konsumchefen.

- De tycker att vi har bra priser och så åker vi på det här med att vi är dyrast. Det får stå för dem som tycker det, men i verkligheten är det inte så.

Hur ska ni tackla det här? Blir det stor prisfest nu?

- Nej, jag tänker inte göra något speciellt med anledning av detta. Priserna bestäms centralt hos Konsum Svea i Stockholm. Det är inte så att jag sitter här i Grängesberg och höjer priserna.

- Men som butikschef kan jag, om jag vill, göra tillfälliga drive och sänka tillfälligt på någon vara.

Tidningen har även sökt Ica-chefen Per-Leo Andersson. Han är emellertid på semester och har inte kunnat gått att nå för en kommentar.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons