Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matilda, 11, får svar av Leif, 54

Annons

Jag är en tjej som är elva år och går i Gubbo skola. Jag heter Matilda och jag vill berätta några saker för dig och det finns även några frågor jag vill ha svar på. Eller rättare sagt jag kräver ett svar.

För det första, är det ni i kommunledningen som har hittat på det dumma ordet "standbyavgift"? Vi på vår skola måste ta med oss egen mat på fredagar. Är inte det helt fel? Det finns nästan en friskola i varje kommun och där funkar det bra. Ni skrev på ett papper där ni lovade att betala en viss summa pengar till år 2005. Visste inte du att kommun betyder gemenskap?

I en demokrati har alla samma rättigheter eller hur? Just nu funderar jag på om vi verkligen har det. Men det allra värsta tycker jag var när Liselotte Jansson sa att skolbarnen i kommunens skolor är "våra" barn. Då höll jag på och svimma. Är inte vi lika mycket värda som de?

Om du inte bryr dig om oss så ska du inte jobba inom skolan. Får ni aldrig skuldkänslor för det ni gör? Ni borde skämmas. Vi på vår skola är glada över att vi har föräldrar som ställer upp för oss. Utan dem hade det aldrig gått. Inte för att vara elak men jag hoppas att ni förlorar i tingsrätten. För ni vet inte vad kärlek och gemenskap är. Jag hoppas att jag får svar utav dig.
Tack på förhand.

Matilda Kilström


Svar direkt:
Den första frågan var om vi i kommunledningen har hittat på ordet standbyavgift? Svaret är att det har vi inte och jag håller med om att vi ska använda svenska ord så långt som möjligt. Ordet betyder att kommunen är tvungen att ha lärare och tomma skollokaler i beredskap om friskolan stängs.

Det finns dessutom cirka 200 barn som studerar i andra kommuner. Det måste finnas plats för samtliga i Smedjebacken enligt lag. Detta brukar kallas standbyavgift.

Den andra frågan var om det inte är helt fel att elever måste ta med sig egen mat på fredagarna. Jag tycker att ni ska kräva att få mat alla dagar i skolan. Eleverna i kommunens skolor får mat alla skoldagar. Vad beror det på att ni inte får det trots att ni får lika mycket pengar per elev som kommunala skolans elever?

Jag tycker att det är fel och skadligt att snåla på maten. Det finns säkert andra saker att spara in på.

Du frågar om inte friskolans barn är lika mycket värda som dem som går i kommunens skolor. Jag tycker att alla barn är lika mycket värda. Friskolan har stämt kommunen och det blir en domstol som kommer att avgöra vad som är rätt och fel. Jag har tidigare sagt och säger det igen: Kommunen ska göra det som är rätt och riktigt och har vi gjort fel ska vi naturligtvis rätta till det.

Leif Nilsson, kommunalråd (s)

Mer läsning

Annons