Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matfrågor utan svar

Annons

- Vi fick väl inte så många svar, säger Sören Jonsson, ordförande i Svärdsjö intresseförening, som kallat till mötet. På plats fanns bland annat representanter för pensionärsorganisationerna PRO och SPF.

Tjänstemännen Britta Isberg och Torbjörn Lentz förklarade och försvarade utvärderingen av den nya kostorganisationen, som bland annat innebär att köket i Björkhagen inte längre lagar mat utan bara tar emot leveranser från Haraldsboköket.

Protesterna i Svärdsjö var kraftiga när socialnämnden tog beslut.

- Jag har varit ner på Björkhagen och där får de fuska och stödutfodra för att de boende ska bli mätta, sade Lennart Thollén från PRO.

Inför beslutet i socialnämnden gjordes en kostutredning som handlade mycket om kvalitén på maten och miljövinster när det gäller transporter.

Nu har socialförvaltningen gjort en uppföljning utan att närmare granska om de "mjuka målen" uppfyllts.

- Efter det tuffa beslutet kommer en uppföljning som inte håller måttet. Jag har aldrig upplevt att någon som utvärderat sig själv tycker att det gått dåligt, konstaterade Sören Jonsson.

Administrativa chefen Britta Isberg höll i viss mån med. Antalet transporter har kanske inte minskat i Svärdsjö och hur maten upplevs vet man inte.

- Enda sättet att ta reda på det är att göra en enkät med enskilda pensionärer, sade Britta Isberg.

- Kvalitén är en viktig bit som vi resonerat om i kommunala pensionärsrådet. I höstas gjorde vi en enkät i Svärdsjö och Bjursås. De som får maten hemkörd upplever den som klart sämre än förra hösten, sade Lennart Thollén, PRO.

Maten har blivit billigare, men det finns inga säkra siffror. Kostnader har räknats på olika sätt, liksom intäkter. Verkligheten förändras hela tiden.

- Är det den glädjekalkyl som vi påstod att det var? Hade politikerna genomfört detta om de vetat att det bara handlar om två miljoner? undrade Sören Jonsson

Det trodde Britta Isberg. Alla besparingar är viktiga när socialförvaltningen måste hyfsa till budgeten.

När man når målet på 7,1 sparade miljoner kronor kunde hon inte svara på.

Mer läsning

Annons