Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matfett proppar igen avloppen

Annons

Vi använder alltmer matfett i vår matlagning.

Fettet proppar igen våra avloppsledningar och riskerar orsaka översvämningar.

De senaste åren har våra mat-vanor förändrats. Vi tar efter tv-kockarna och lagar till exempel mera friterad mat och använder matoljor i allt högre utsträckning.

Matoljan hälls sedan ut i avloppet och fastnar på insidan av rörledningarna. Där fastnar sedan smuts, hår och annat. Till slut kommer inte avloppsvattnet igenom, vilket orsakar översvämningar.

Det här har blivit ett allt större problem för enskilda fastighets-ägare och för Borlänge Energi som allt oftare får rycka ut och högtrycksspola bort fettproppar. Då har oftast fettpropparna redan orsakat översvämningar.

- Det är inte trevligt och kan bli dyrt för fastighetsägaren, säger Leif Johansson på Borlänge Energi.

Vad kan hushållen göra för att undvika fettproppar?

-Tillsammans med flera kommuner håller vi på att ta fram ett system för hur matoljan ska tas om hand. Ett informationsmaterial kommer ut till hushållen så snart det är klart, säger Leif Johansson.

- Fram tills dess går det bra att samla det använda margarinet i en förpackning, till exempel en mjölktetra, och klistra igen den. Förpackningen läggs sedan i tunnan för brännbart avfall.

Restauranger måste ha en särskild fettavskiljare nedgrävd i marken. För att kontrollera att alla verkligen har det startar snart en inventering av kommunens alla näringsidkare som lagar mat.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons