Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maten säker på dagis

Annons

Under hösten och vintern har en omfattande livsmedelsinspektion genomförts av kommunens förskolor.

13 större förskolor har fått besök av miljökontoret.

- Köken är välskötta och personalen månar om att göra rätt, säger Tina Bergman, livsmedelsinspektör, och beskriver förskolans kökspersonal som kunnig och noggrann med hygien och rengöring.

- Yrkesstoltheten är stor och man vill att det ska bli bra. Maten är ju en viktig del för barnen på dagis, säger Siv Björkbacka, miljöinspektör.

På en punkt brister det dock överlag. Egenkontrollen.

Sedan i början av 1990-talet är det verksamhetsutövaren som själv har ansvar för att livs- medelslagen följs - att maten som serveras är säker.

Det ska därför finnas nedskrivna rutiner för till exempel städning, att man kontrollerar standarden på köksutrustning och inredning och att temperaturen i kylar och frysar dokumenteras.

Idén med att ha så kallade egen kontrollprogram är att få koll på alla led i matproduktionen för att förhindra fel.

- Syftet är dels förebyggande och dels att man ska veta vad man ska göra om det trots allt blir fel, säger Tina Bergman.

Nästan alla 13 förskolekök fick anmärkningar för att de inte hade egenkontrollprogram eller för att de inte använde det som fanns:

- Det här betyder inte att kökspersonalen inte kollar temperaturen i kylar och frysar. Många uppgav att de inte dokumenterade det på grund av tidsbrist, för att det var "lite onödigt" eller att det var ett inaktuellt program som inte fungerade praktiskt, säger Siv Björkbacka.

Senast den första juli ska förskolorna återkomma till miljökontoret med förslag på nya egenkontrollprogram.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons