Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maten har inte blivit billigare

Annons

Affären i Kvevlax utanför Vasa rymmer både järnhandel, livsmedel och produkter för lantbruket.

Källberg ansvarar för livsmedelshandeln.

- Jag har räknat på de nya priserna. Livsmedelspriserna har gått upp 2-3 procent på det drygt ett och ett halvt år som vi haft euro. En normal prisutveckling. Men det har alltså inte blivit några billigare matpriser, som utlovades före vi gick med i EMU. Bland annat skulle vi få sänkt matmoms, men det är inget vi sett till än.

Var det dyrt och krångligt att gå över till euro?

- Nej, vi är ett rätt litet företag som omsätter knappa 5 miljoner euro. För oss kostade det 10 000-12 000 euro att göra om kassasystem och datasystem för fakturering och sådant. Vi började i december 2000 och höll på i en månad. Vi behövde lite extra folk i kassorna i början. Men det gick snabbt över. Det var inga större problem, säger Källberg.

Lågprisbutiker från övriga Europa ser han inte som något större problem.

- I början, när vi gick med i EU, var man lite bekymrad. Men de här stora lågpriskedjorna har en annan filosofi, att man ska köpa mycket på en gång. Man ska till exempel köpa sex burkar saft i stället för en. Jag tror inte det passar folket här riktigt, så någon stor framgång har inte lågprisbutikerna haft här. Men detta med lågprisbutikerna har inget med euron att göra. Snarare då att vi gick med i EU.

Själv är han ingen stor vän av euron.

- Att man kan jämföra priser i Europa är en fördel, men också den enda. Jag tror inte att euron gör att vi får samma prisnivå i hela valutaområdet. Vi kommer även i fortsättningen att ha billigare länder och dyrare länder. Man kan kalla det en hög euro och en låg euro, säger Källberg.

Han tycker att även det finska folket borde ha fått folkomrösta om euron.

- Naturligtvis, eftersom det är en så stor sak.

Mer läsning

Annons