Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mataffär på regementet

Annons

Tanken är att affären ska ligga vid "blåhallen" nära riksväg 80.

Det ska alltså bli möjligt att köra min med bil från riksvägen direkt till affären.

- Vi har haft kontakt med KF och det verkar vara en spännande idé. Framför allt blir detta en bra service till de boende vid Järlinden och Högbo, som inte har tillgång till en mataffär på nära håll, säger Ulf Gustafsson, fastighetschef på Vasallen, som förra veckan träffade kommunledningen för att presentera dessa planer.

- Jag är mycket optimistisk att detta kommer att bli verklighet inom en kort framtid. Poängen är också att detta blir en ny mataffär i Falun. Vi hade inte varit intresserade om det exempelvis hade varit någon affärsinnehavare som ville flytta sin butik från någon annan plats i Falun till regementsområdet, fortsätter Ulf Gustafsson.

Men från kommunens sida är det ingen självklarhet att ge klartecken för mataffärer:

- Visst är det mycket intressant att företag vill etablera sig i Falun. Men faktum är att det är flera intressenter som vill öppna mataffär vid Dalregementet. Vilken av dessa ska vi i så fall stödja? En poäng vore om den nya affären gick i linje med Faluns profilområden. Det skulle kanske bli en affär med en klar hälsoprofil, säger Faluns kommunalråd Bjarne Harrung och tillägger:

- Men vi måste också ta hänsyn till frågor som hur trafiken påverkas av en ny mataffär i området. Hur påverkas sedan övrig handel, i exempelvis centrum? Dessutom har vi policyn att en mataffär ska ligga nära bostadsområden. Generellt sett så blir detta en mycket svår fråga att lösa.

Han får medhåll av Mats Reuterborg på stadsbyggnadskontoret:

- Frågan är om exempelvis om Järlinden och Högbo är områden som ligger "tillräckligt nära" mataffären. Men här handlar det också om att lasarettet skulle få nytta av affären.

Mats Reuterborg tror att frågan kommer att tas upp på samhällsutskottets möte den 28 maj.

- Detta kan då bli en politisk fråga, tillägger han.

Mer läsning

Annons