Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat-Tina fixar sillen

Annons

- A herring has many names in swedish...

Tina Nordström håller upp en sillfilé framför kameran. Bakom ryggen har hon en bedövande vacker utsikt över Siljan och dalabergen.

Tina har tillbringat tre dagar i Tällberg för att spela in ett matprogram som ska sändas internationellt.

Mat-Tina Nordström står bakom en tillfälligt uppallad köksbänk på gräsmattan utanför Långbers hotell, högst uppe i Tällberg. Det norska tv-teamet följer det hon gör och stämningen är koncentrerad. Vi som tittar på får viska och hålla oss på avstånd, ingenting får störa.

Tre sorters sill, gravad lax, jordgubbstårta och snaps med vinbärssmak. Det står på menyn för just det här avsnittet som ska handla om Dalarna, och som har temat midsommar.

Serien heter "New scandinavian cooking" och sammanlagt 13 avsnitt ska spelas in i Sverige.

Det norska produktionsbolaget som ligger bakom serien, har redan gjort två omgångar i Norge, med den norska tv-kocken Andreas Viestad.

Serien kommer att sändas i en rad länder, som USA, Kina, Ryssland, England, Frankrike, Italien och Tyskland.

Medan Tina blir filmad får vi prata med Christopher Sjuve, som lägger upp programmen tillsammans med Tina.

- Idén är att laga svensk mat, men på ett lite nytt och spännnande sätt, berättar Christopher Sjuve.

- Men någon surströmming blir det inte. Det måste man vara svensk för att vilja äta. Och vi lagar inte ren heller, för i USA vill man inte äta upp Rudolf.

I början och slutet av varje program lagar Tina maträtter och däremellan hittar hon på andra aktiviteter. I Tällberg blir det, till exempel, besök på Holens hembygdsgård och majstångsresning.

De andra Sverigeprogrammen spelas in i Stockholm, Skokloster, Gotland och Norrland.

Men om vi får se Tina prata engelska i svensk tv är osäkert.

- I så fall måste vi göra om formen på något sätt. Mycket av det Tina berättar är så självklart för svenskar, till exempel som när hon berättar om dalahästar här i Dalarna.

Vitlökssill à la Tina:

n Blanda sill med gräddfil, majonnäs (helst hemlagad), hela vitlöksklyftor som du skalat och brynt i stekpanna, skivad purjolök, salt och peppar. Avnjut!

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons