Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat från alla världens hörn

Annons

Klasskompisarna Carin Bodare, Daniela Heijdenberg, Mahmut Uka och Nathalie Ljungholm har jobbat i drygt ett år för att få klar kokboken.

Boken är producerad i form av ett UF-företag, Ung företag- samhet, där eleverna lär sig att starta, driva och avveckla ett företag under ett år.

Jobbet har pågått efter skoltid och har stundtals varit tufft.

- Ett tag trodde vi inte att vi skulle klara av det, men efter några sparkar så fortsatte vi, berättar Carin Bodare.

Idén fick de på en UF-mässa där några elever från en årskurs över dem valt att göra en kokbok.

- Vi kontaktade dem och fick nästan en chock när vi hörde tryckkostnaderna, berättar Mahmut Uka.

Men de var ihärdiga och satte genast igång att jaga sponsorer. Sponsorerna har nu betalat lite mer än hälften av tryckkostnaden på 30 000 kronor. Hittills har 60 böcker sålts. För att täcka omkostnaderna ska ytterligare 60 kokböcker säljas.

- Men det ska inte vara något problem. Redan innan kokboken var klar hade vi en köpare, säger Mahmut.

Företagarna hoppas inte bara att omkostnaderna ska täckas, utan även att företaget ska gå med vinst.

De 40 recepten kommer från världens alla hörn. Till exempel från Ungern, Portugal, Kina, Indonesien, Tanzania och Panama.

- Vi fick recepten från böcker, internet och bekanta. En del har vi gjort om, till exempel lagt till en krydda, förklarar Daniela Heijdenberg.

- Måltiderna är lättlagade och billiga, säger Mahmut.

Gruppen har själv provat att laga ungefär hälften av recepten.

- Men jag kan inte så mycket om matlagning. Det blev mest att jag åt och diskade, säger Mahmut och skrattar.

KAJSA THORP BACKLUND

Mer läsning

Annons