Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat för småttingar

Annons

Familjetraditionerna i matlagning håller på att försvinna och många nyblivna föräldrar tycker sig inte kunna laga mat. Ensidig kost och pizza, chips och läsk har blivit vardagsmat.

- Bra mat är viktigt för alla, men särskilt för barn, säger Eva-Lena Thunberg mat- och kostkonsult på Hushållningssällskapet.

Barn behöver näringstät mat och ska inte äta tomma kalorier som chips och godis. Det lilla utrymme de har i magen måste fyllas med bra mat.

Under Hushållningssällskapets kurs Matstart inspireras föräldrar att göra god, nyttig och enkel mat för hela familjen.

- Bra mat behöver inte vara krånglig att göra. De allra flesta kan ju laga, till exempel, spagetti och köttfärsås, och många av rätterna som vi lär ut här är ännu enklare än det.

Kursdeltagarna delas upp i par och får en varsin köksdel och en varsin rätt att tillaga. Sofie Nykvist och Benny Jonsson gör quorngryta, en vegetarisk svamprätt.

- Väldigt enkelt, säger Benny. Och det doftar jättegott. Det är sådana här tips jag behöver, bra basrecept som man sedan kan variera.

Sofie tycker att det är svårt att laga mat som passar både föräldrar och barn.

- Det blir lätt spagetti och köttfärsås och korv och makaroner runt runt, vecka efter vecka, säger hon. Det är ju inte så kul.

Sofie har en elva månader gammal bebis hemma och en bebis till på gång i magen. Hon är på matstart för att få inspiration och bättre ordning på vardagen.

- Innan vi fick barn kunde vi äta oplanerat, sent på kvällarna det var lite "vad är vi sugna på i dag?" och så löste vi det för stunden. Det funkar inte nu och det kommer definitivt inte funka med ett barn till i familjen.

Mitt bland ugnar, kastruller och slevar kryper och går några småttingar. Andra sitter i sina vagnar och tittar nyfiket på slamrande föräldrar. Bäst utsikt över köksaktiviteterna har Isa Stenport, åtta månader, som sitter högt upp i en bärstol på mamma Helenas rygg.

- Jag är här för att lära mig hur man anpassar maten efter Isa nu när hon ska börja äta samma mat som vi, säger Helena.

Eva-Lena lär ut hur man anpassar maten efter barnen.

- När ni lagar mat åt familjen, lyft lite åt sidan åt barnet och tillsätt eventuellt mera fett. Salta och krydda resten av maten medan barnets portion svalnar, så är allt färdigt att ätas samtidigt.

Eva-Lena menar att det är nödvändigt att planera matlagningen som småbarnsförälder.

- Planerar man maten blir det mycket lättare, man slipper känna "Men gud, vad ska vi äta i dag? Vad har vi hemma? Och hur ska jag hinna handla innan dagishämtningen". Gör gärna en matsedel för veckan där ni varierar pasta, gryta och soppa.

Eva-Lena poängterar också grönsakernas vikt vid måltiderna.

- I Sverige äter vi ju gärna bara sallad, tomat och gurka. Men försök få in de nyttiga rotfrukterna i salladen också, uppmanar hon.

Ett annat nyttigt tips är att ge barnen grönsakerna redan innan maten.

- När barnet hänger i byxbenet och är hungrigt, stilla hungern med morotsstavar, gurka eller majs. Så får barnet i sig grönsaker samtidigt som ni får ro att laga maten.

Recepten laddar du hem här.(pdf)

Mer läsning

Annons