Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat: Dags för en doftande fest

Annons

Branchorganisationens intresseförening för Norrlands salterier har uppmärksammat en ny trend, ungdomstrenden.

- Vi säljer nämligen mer och mer filéer. Ungdomarna leker mer med olika kombinationer både vad gäller drycker och mat och är inte rädda för att kombinera pajer och omeletter till surströmming, säger Ruben Kronwall Madsen, ordförande i Surströmmings-akademien och mycket lycklig över upptäckten.

Kristina och Kent Karlsson från Guldfisken i Påläng utanför Kalix har tagit fasta på ungdomens experimentlusta. Redan förra året hade de blandat samman en Tzatziki passande för surströmming. I år kom de med årets succétillbehör Mandelpotatispaj.

Dryckesvalet har också det förändrats. Redan för två år sedan började man dricka vin till surströmmingen. I år är det ett mycket torrt rosévin som gäller.

Ytterligare en trend i surströmmingssammanhang är att den folkliga fisken fått lyxförpackning.

Lyxvarianten är handsorterade romströmmingar i kylförpackning och vacuumpackade i kartong. Än så länge säljs dessa bara i storstäderna och på Arlanda flygplats.

- Det är på Arlanda man sätter trenderna och nu är det surströmming de vill ha. Det är intressant att vi fått delikatesstrenden, säger Ruben.

Många krögare är också ute efter att ha sitt eget märke. Leif Mannerström och Tennstopet har kommit med egna märken.

I år är det produktionsrekord inom organisationen och Ruben är mycket glad över det explosionsartade intresset för surströmmingsätandet.

Men orosmolnen hopar sig också. Om det strömmingsfiske som sker i dag kommer att fortsätta kan det inom några år bli brist på råvara för de stora salterierna. Genom ett avancerat släpfiske resas vattnen även på de små fiskarna, de som ska växa till sig. Det blir helt enkelt tomt på de stora reven i Östersjön.

- De mindre salterierna, de som i dag fiskar med nät nära kusterna, kan nog klara sig ännu en tid. Men priset kommer utan tvekan att höjas och därmed går den folkliga förankringen förlorad. Surströmming har aldrig varit en rätt speciellt för lyxkrogar eller i delikatessaffärer utan en rätt för folket och så bör den förbli, menar Ruben till sist.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons