Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerverk från Falun

Annons

En mycket vacker dekorationsmålad gustaviansk byrå hörde till de riktigt "stora" och synnerligen ovanliga möblerna på årets Antikmässa i Älvsjö.

Byrån som med största möjliga säkerhet har kunglig proveniens har också stark Faluanknytning.

Byrån är tillverkad och målad av den välkände Nils Johan Asplind som föddes 1757 och dog 1820. Från 1783 och fram till sin död drev han verkstad i Falun där han också var rådman. Han kunde dessutom titulera sig hovmålare.

Byrån som har nummer 4 kan alltså förmodas ha funnits på Kungliga slottet i Stockholm. Där finns ännu tre snarlika byråar kvar. Varför nummer 4 skulle ha lämnat slottet är inte klarlagt men man vet att Oscar II en gång hade utförsäljning av saker från slottet och kanske var det så att han tyckte att tre Asplindbyråar räckte.

Om byrån kan sägas att den har starka likheter med den tidens fanerade gustavianska byråar. Rådman Asplind har gjort sig känd för att mycket illusoriskt genom sitt måleri kunna efterlikna fanerets mönster. Dessutom dekorerade han gärna med vackra rosor.

Det finns väldigt få högklassiska dekorationsmålade gustavianska byråar bevarade vilket gör den här till mycket ovanlig. Det konstnärliga och kulturella värdet bör därför kunna jämställas med en annan mästares verk, nämligen Georg Haupt.

Det var Svenska Rum Antik i Stockholm som visade den vackra byrån. Företaget har dessutom två sengustavianska byråar målade av rådman Asplind, den ena av dessa har varit utlånad till utställningen Drömmen om Italien på Nationalmuseum.

Än värdet då? Jo 875 000 kronor är den prissatt till för närvarande.

MONICA E BROMAN

Mer läsning

Annons