Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste välja nya ledare

Annons

Det har definitivt satt sina spår att Arafat förkastade det israeliska utspelet i Camp David sommaren år 2000. Det blev vändpunkten. Vänstern i Israel miste all makt. Man trodde på Arafat som partner mot bättre vetande och betalade priset.

Ingen i Israel har glömt att det erbjudande som Arafat fick dessförinnan var generöst. Palestinierna erbjöds 95 procent av Västbanken, halva Jerusalem och hela Gaza på ett bräde, i utbyte mot ett slut på konflikten.

Avslöjande nog for Arafat hem utan att ens lägga fram några motbud. Och sedan rullade han i gång intifadan i hopp om att Israel skulle lastas för det nya kretsloppet av våld. Han fick alldeles rätt. Israel får bära skulden dagligen och stundligen för utvecklingen, åtminstone om man ska tro EU:s och FN:s mekaniserade omdöme, som ju sällan har med moral att göra. Israel är alltså försvagat, men har inte kapitulerat inför terrorn. Det blir extra spännande när en palestinsk insider som Muhammed Dahlan säger rent ut i den kanadensiska tidningen Toronto Globe and Mail att det är hög tid att tänka om:

"Låt oss vara uppriktiga. Vi måste erkänna att vi misstagit oss och ändra på våra förhållningssätt. Israelerna bör göra detsamma. Nu får det vara nog. Vi måste välja nya ledare för det palestinska folket. Och jag tror att den nya generationen är en del av framtiden redan."

"Det är för min generation jag talar", tillägger Dahlan. "Att bygga upp en moderat palestinsk stat och utveckla de demokratiska principerna här, det är vår framtid."

Catharina Hjortzberg-Nordlund,

samfundet Sverige-Israel Dalarna

Mer läsning

Annons