Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste se helheten

Annons

Det vimlar av nationalekonomer i Sverige, som får breda ut sig i våra massmedier och predika läran om utsugning.

Bytesbalans, BNP och ekonomiska reformer är honnörsorden i deras lära, som jag kallar struntprat.

I dag bollas människorna mellan olika offentliga kassor som tänker "företagsekonomiskt". Nationalekonomerna lurar i våra politiker på alla nivåer att de ska se sina egna revir som företag. Borde de inte lära ut att man måste tänka samhällsekonomiskt?

Vad var det för mening med att avskeda en massa undersköterskor i början av 90-talet och göra dem beroende av ett annat offentligt revir; arbetslöshetskassan och arbetsförmedlingen?

Banverket, Domänverket med flera statliga verk har privatiserat och satsat på upphandling. Heltidsjobben har omvandlats till säsongsjobb och kostnaderna har förts över till a-kassan.

De forna statliga verken kan stoltsera med besparingar på bekostnad av enskilda lidanden och ökande utgifter för a-kassorna.

Arbetsförmedlingen i Ludvika går i otakt med vår kommun. Läsarna kan inte ana vad glada de är på AF när vi åker iväg till Norge och jobbar.

Då blir de av med oss och de får bättre siffror som de kan visa upp för länsarbetsnämnden och näringsdepartementet. Problemet för Ludvika kommun är att vi betalar vår skatt till norska kommuner.

Vi ska komma ihåg en annan sak. Den norska staten är krass. När vi jobbar i Norge har vi något lägre skatt än norrmännen själva.

Den norska staten räknar kallt med att vi inte är sjuka eller behöver vård.

Den norska staten tjänar på oss. Rik blir rikare!

BIRGER HANSSON

Mer läsning

Annons