Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste lämna landet

Annons

Sommaren 2002 fosterhemsplacerades Yussef, då sex månader gammal, hos Stefan och Susanne Claesson i Pershyttan. Anledningen till placeringen var att Yussefs biologiska mor på grund av psykisk ohälsa inte förmådde knyta an till sonen.

Både Yussef och hans biologiska föräldrar som är kurder från Syrien har fått tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige för att med hjälp av expertis kunna återknyta till varandra.

- Vi har jobbat intensivt med återanknytningen de senaste sex månaderna, säger Stefan Claesson.

I dagarna fick familjen Claesson brevet från Utlänningsnämnden i sin hand, ett brev som talar om att Yussefs uppehållstillstånd upphör att gälla den 22 april.

- I praktiken innebär det att han kan skickas till Syrien med sina bilogiska föräldrar samma dag, säger Susanne Claesson.

Problemet är att återanknytningen mellan Yussef och föräldrarna inte har fungerat bra.

Psykologen Ablah Alasay som lett arbetet konstaterar i en skrivelse att det behövs betydligt mer tid. Yussef har ätit dåligt, fått ont i magen och fått feber vid vissa tillfällen då han sovit över hos sina föräldrar. Han har ropat efter sin fostermamma Susanne.

"En förutsättning är att vi ska få göra det här i lugn och ro utan att vara pressad av utvisning. Det handlar om många år. Fortsätter vi så här är det ett hot mot hans psykiska tillstånd", skriver Alasay. Situationen försvåras av att Yussef och hans mor inte talar samma språk.

Stefan Claesson blir förtvivlad över hur systemet fungerar.

- Att se hur dåligt pojken mår och hur dåligt hans mor mår är hemskt och så kommer det här.

Stefan har skrivit brev till invandrarminister Barbro Holmberg, integrationsminister Mona Sahlin och socialstyrelsen för att få stöd, men icke.

- De säger hela tiden att de inte kan ingripa i ett enskilt ärende. Finns det ingen i hela världen som kan hjälpa oss, undrar han.

Owe Ahlinder (c) som engagerat sig i fallet med Yussef är ordentligt ilsken över hur ärendet skötts. Han pekar på det faktum att det var Yussefs hälsa som var den centrala när beslutet om uppehållstillstånd fattades.

- Hur det än är gör Migrationsverket och den sociala myndigheten sig skyldig till inhumana övergrepp när de låter det gå så här långt. Yussef borde få uppehållstillstånd per automatik när situationen ser ut som den gör, säger han.

Han ger också regeringen en känga.

- De måste ta sitt ansvar och göra flyktingpolitiken tydligare.

Enligt uppgift är en ny ansökan om uppehållstillstånd för Yussef och hans familj skickad till Utlänningsnämnden.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons