Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mastdjungel i byn

Annons

Befolkningen i Landbobyn protesterar mot lokaliseringen av den mast 3GIS vill bygga. Precis där kommer en kulturstig att vara utstakad och staglinorna från masten kommer i princip att tangera stigen.

- Jag har inte nåtts av några protester i det aktuella fallet, men om det dyker upp sådana får vi ta ställning till om det är möjligt att göra smärre justeringar i valet av byggplats, säger Ulf Losung.

Han tillägger att från 3GIS sida möter det absolut inget hinder att sätta upp utrustningen i samma mast som den andra operatören som är Telia/Tele 2.

- Vi släpper gärna in dem i våra master, men hittills har Tele 2 varit kallhamrade och sagt nej.

I det här fallet är frågan inte slutligt avgjord. Förhandlingar pågår och det kan alltså bli ett samarbete om samma mast. Det blir i så fall den Telia/Tele 2 redan fått bygglov på. Det är för övrigt Tele 2 som fått licensen och som därav har beslutanderätten i frågan.

Det kostar runt en miljon kronor att bygga en mast för mobiltelefoni och det borde finnas styrmedel från myndigheterna med krav på samarbete kan man tycka.

Stadsarkitekt Konny Kolping, Mora kommun, säger att det bygglov som beviljades 2002 har överklagats av flera, bland annat Elöverkänsligas förbund.

- Det finns ett antal namn som överklagar alla mastbeslut och som regel avvisar länsstyrelsen alla klagande som inte är sakägare.

Kolping tillägger att ansökan gällande den mast 3GIS vill bygga ännu inte behandlats.

- Personligen skulle jag tycka det vore tacknämligt om operatörerna kunde samsas om en mast i stället för två. Från kommunens sida har vi emellertid ingen möjlighet att påverka detta. Det styrmedlet har bara Post- och Telestyrelsen, säger han.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons