Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästaren varvar ner

Annons

Visserligen har Lasse hunnit fylla 67 år och borde lyda Hasse Alfredssons råd att sitta i stadsparken och mata duvor. Men icke sa Nicke.

- Jag trivs så bra med att åka runt och få mat och kaffe i gårdarna, säger Lasse och skrattar.

Den ironiska beskrivningen av jobbet innehåller säkert också en viss sanningshalt.

I 25 år har han gjort affärer med skogsägare runt om i bygden och åtskilliga handslag har säkert gjorts öven en kaffekopp eller en bit mat.

- Lasse kan vartenda skifte i hela Västerdalarna på sina fem fingrar medan vi andra får irra fram bland igenväxta rågångar med med kartor och kompass, säger Bengt Liss, som tillsammans med Thomas Heéns är Lasses "lärlingar" som inköpare vid skogsavdelningen.

- Egentligen började jag att trappa ned redan när jag fyllt 63 men jag får fortfarande ett lönekuvert även om jag har någon slags flextid, något som Rågsvedens vd Per-Erik Andersson håller med om.

-Man vet aldrig när Lasse dyker upp och viftar med ett kontrakt på någon ny skogsaffär, säger Per-Erik.

Under de 25 åren har Lasse också fått vara med om stora förändringar.

- När jag började hade skogsavdelningen uppemot 15 personer anställda och egna maskiner.

- I dag sköts allt av enteprenörer.

Att vara helt beroende av entreprenörer är just nu också ett litet bekymmer eftersom många dragit ned till södra Sverige för att jobba med uppröjningen efter stormfällningen i januari.

- Det finns risk för att vi kan få timmerbrist framåt juni-juli, säger Per-Erik Andersson som själv rest igenom det drabbade området och sett förödelsen.

-Vi tyckte att stormfällningen här för ett par år sedan var enorm men jämfört med den i Småland var det bara som en nysning, säger Tomas Heéns.

Viktigast för att råda bot på den eventuella timmerbristen är ändå kunniga inköpare av timmer och så länge Lasse Larsson vägrar att bli heltidspensionär så lär det säkert lösa sig.

-Jag kan nog inte hålla mig härifrån, säger Lasse medan han försiktigt fingrar på sin nya klocka i äkta guld.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons