Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Masstart i Barnvasan

Annons

Kontrollerna var på plats efter det 900 meter långa spåret och de unga åkarna kunde följaktligen ta en paus för nyponsoppa i såväl Oxberg som Risberg.

Påhejade av syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar - för liksom Oskar Svärd, Jörgen Aukland och grabbarna hade de alldeles egna supportrar som stod för servicen i spåret. För de allra minsta kunde det till och med röra sig om lite extra drag- eller snarare pushhjälp...

Daniel Andersson hade fin teknik och forsade fram i solvarm bana.

- Jobbigt? Nja, sådär, men det var bra spår...

Efter lopp och målgång väntade prispallen, där alla hamnade högst upp. I första gruppen, födda -99 och senare, behövdes stundtals lite assistans för att ta sig upp på förstaplatspallen.

Det blev Kristina Nilsson, ett av IFK Grängesbergs unga skidhopp, som fick hänga medaljen med de blåbula banden runt pristagarnas hals. Snart sextonåriga Kristina har egna minnen från skidtävlingar i mycket unga år.

- Jag har åkt sedan jag var pytteliten.

Kristina har hittills tävlat mest i Dalarna, men från och med nästa år, då hon kommer upp i juniorklassen, står mer avlägsna lopp på programmet.

Det riktiga Vasaloppet hägrar för Kristina, som planerat att köra så snart hon får.

- Jag har faktiskt tänkt åka tillsammans med pappa.

Långa skidlopp är inget som avskräcker.

- Nej, antingen jättekorta eller rätt så långa lopp tycker jag bäst om...

Rebecka Widén var först upp på pallen, tätt följd av Max Bayer, Simon Sjöberg, Hugo Mållberg, Jakob Karlsson och Alicia Furunäs, alla ur den yngsta gruppen.

Vanessa Persson, ur gruppen - 97:or och 98:or tog ett modigt skutt ned från pallen efter prisutdelningen, medan Lukas Bayer provade kvalitén på guldmedaljen.

- Den här var ju stenhård!

Max Mållberg konstaterade att han hade fem medaljer hemma, redan.

För första gången arrangerades Barnvasan i år av IFK Grängesberg, efter ett kort uppehåll sedan tidigare tävlingar i Björkåskorpens regi. Årets tävling blev en succé som arrangörerna gärna vill upprepa.

- Vi ser fram emot att fira 75-årsjubileum om 74 år...

LENA RELTE

Mer läsning

Annons