Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massprotester mot Irak-kriget

Annons

Tiotusentals marscherade till Pentagon på lördagen och krävde "USA ut ur Irak nu". Runt om i världen hölls liknande protester, inför fyraårsdagen av den USA-ledda invasionen.

Demonstranter från hela USA samlades i vinterkylan utanför USA:s försvarshögkvarter för att fördöma konflikten som kostat fler än 3|200 amerikanska soldater och tiotusentals civila irakier livet.

USA:s förre justitieminister Ramsey Clark krävde att president George W|Bush ställs inför riksrätt medan Cindy Sheehan, som förlorat en son i Irak, krävde ett militärt tillbakadragande.

Krigsmotståndare strömmade till Washington samtidigt som Vietnamveteraner i svarta läderjackor samlades i närheten för en motdemonstration.

I Los Angeles demonstrerade samtidigt flera tusen människor mot kriget. Demonstranterna blåste i visselpipor och bar Bush-kritiska plakat som "Värsta presidenten någonsin" och "Det är dags för regimskifte i Washington".

Sent på fredagen greps kring 100 personer sedan de hållit en vaka på en trottoar framför Vita huset och struntat i polisens order om att skingra sig. På söndagen väntas tusentals protestera i New York.

I Spanien genomfördes de största protesterna. I Madrid demonstrerade 400|000 personer enligt arrangörerna. Tre dussin av de som deltog i marschen var klädda i orange, samma färg som fångkläderna i Guantánamolägret. Andra viftade med plakat som fördömde Bush och den förra spanske premiärministern José Maria Aznar för krigsbrott. De uppmanades, liksom den brittiske premiärministern Tony Blair, att be om ursäkt för Iraks lidande.

Enligt spanska medier demonstrerade kring 1|500 personer i Barcelona, medan något hundratal fler protesterade i Sevilla och Granada.

I Turkiet demonstrerade kring 6|000 personer i Istanbul under slagord som "Stoppa ockupationen" och "Försvinn, USA". I Aten och Saloniki slöt hundratals protesterande upp under paroller som "Slut på ockupationen".

I Köpenhamn demonstrerade flera hundra personer utanför USA:s ambassad och i Nicosia på Cypern deltog flera europeiska vänsterpolitiker i en liknande protest.

TT

Mer läsning

Annons