Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massor med kunskap om byggande

Annons

Samarbetet föranleddes av att man ville ge befolkningen råd och hjälp hur man ska göra när man är i byggtankar.

En del har ändrats sedan förra utgåvan och i dagarna ligger därför en ny utgåva klar som har daterats upp till de regler som gäller i dag. Antalet kommuner som samarbetet har också ökat från sex till åtta.

De kommuner som är med i det här projektet är de sex från förra gången: Malung, Orsa. Älvdalen, Leksand, Mora och Rättvik samt de två nytillkomna Vansbro och Gagnef.

- I Malung kommer vi att skicka ut broschyren till samtliga 5 700 hushåll samt till en del företag och vi har en upplaga på cirka 8 000. Vi gjorde samma sak i mitten av 80-talet då vi gav ut den första foldern, säger Malungs stadsarkitekt Hans Johansson.

Syfte med häftet är att kommunernas hantering av byggnationer och ombyggnationer ska bli lättare för alla inblandade, att folk här ska få en massa råd hur de ska handskas med olika byggfrågor.

- Det här är ett dokument som innehåller så mycket viktiga saker att man bör behålla det även om man inte är i byggtankar just nu. Det är verkligen ett dokument värt att bevara, säger Hans Johansson.

Förutom att alla Malungsbor kommer att få foldern hem till sina postlådor, kommer de också att kunna gå in på kommunens webbsida och läsa hela innehållet.

Det innebär att alla fastighetsägare som bor utanför Malungs gränser också har möjlighet att ta del av dokumentet.

- Vi har många fastighetsägare som bor utanför kommunen. Det är en viktig service att göra det här lättillgängligt även för dem, säger Hans Johansson.

Den här foldern handlar bland annat om utformningsfrågor med utgångspunkt från den bebyggelsetradition som finns i norra och västra Dalarna och i första hand är råden användbara för bebyggelse utanför detaljplanlagda områden.

- Den här informationsfoldern ger inte svar på alla frågor men den ger många tips och råd som gör att den byggkultur vi i dag har kan fortsätta att utvecklas och leva vidare, säger Hans Johansson.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons