Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massor av ny laxfisk i Siljan, åar och sjöar

Annons

Det har varit utsättning av tonvis med öring och röding i Siljan och sjöar och vattendrag inom Mora-Våmhus fiskevårdsområde.

Det handlar om kompensationsfisk för förlorat harrfiske i Österdalälven och av den anledningen har 1 800 kilo, främst öring men även röding, satts ut. Rödingen har satts ut i Gräven och öring har placerats i He-mulsjön, Oskarstjärn i Ulvsjö, Grundsjön, Rotsjön, Kvarn-tjärn, Kroktjärn, Gopsängarna, Västra Gopalsjön samt i Fisklösen.

Den här uppräkningen gäller alltså inom Mora-Våmhus fiskevårdsområde och isatt fisk väger mellan fem hekto och upp till ett kilo.

Tre fiskar per fiskekort och dag gäller för hugade sportfiskare som ska vara utrustade med handredskap.

John Green, styrelseledamot i fiskevårdsområdesföreningen, säger att även om inplanterade fiskar är fångstfärdiga kan det vara klokt att vänta en tid med fisket. Det kan vara svårt att få dem att nappa innan de hunnit anpassa sig i sin nya miljö.

Till detta kommer utsättningarna som gjorts i Siljan där avsikten var att sätta ut 2 500 kilo Siljansöring.

- Nu blev det bara 1 800 kilo i vårens utsättning, men resterande 700 kilo kommer att sättas ut i höst, meddelar John Green och tillägger att det fiskeförbud som varit av den här anledningen nu är upphävt.

I fjol utsattes även 36 500 öringsyngel i Siljan och avsikten är att sätta ut samma mängd i år. Det handlar om rom som tagits om hand vid fisket i Säs och sedan kläckts i Ove Gustavssons fiskodling i Färnäs.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons