Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massor av klipp i Äppelbo

Annons

- Det var fullt drag redan från början när vi öppnade säger Ingrid Larsson som var en av arrangörerna bakom Fårets dag i Äppelbo.

När sedan aktiviteter som fårvallning och fårklippning drog igång fick även fåren själva sin del av uppmärksamheten. Det måste ha känts betydligt lättare för det nyklippta fåret att röra sig i augustihettan när hela pälsen låg i i en hög rund det specialbyggda klippbordet. För den lilla skock med får som stod bredvid, fortfarande med pälsen kvar, syntes det att värmen inte var riktigt lika uppskattad hos dem som hos besökarna.

Elsa Dahlman visade gammaldags spinnteknik, en tradition som med moderna spinnerier försvunnit nästan helt. Elsa berättar att när hon var ung var spinnandet en allmän kunskap.

- Jag lärde mig spinna som liten, sen har kunskapen funnits kvar där, säger Elsa.

För henne blev Fårets dag ett sätt att hålla den gamla kunskapen vid liv. Annars finns det kurser för den som vill lära sig hantverket.

- Det blir träning en gång om året, under den här dagen, annars blir det inte så mycket spinnande, säger Elsa.

Lynn Candika var en av försäljarna som medverkade under dagen. Hon representerade ett av de moderna spinnerier, Wåhlstedts i Floda, som köper upp svensk ull och spinner och färgar den till garn. Mest är det textilkonstnärer som köper upp produktionen men även många som stickar hemma är kunder hos företaget.

Hemstickning var något som under 70- och 80-talen var mycket populärt bland svenskarna. Nu är det inte lika vanligt att själv sticka sina kläder.

- Vi har märkt att intresset för stickning ökar. Det är kul att fler upptäcker hur roligt och nästan meditativt det är att få skapa genom att sticka, säger Lynn Candika.

Andra inslag under dagen var bland annat en uppvisning i square dance och en modevisning som visade olika sorters kläder som man kan göra med både skinn och ull.

- Vi tyckte att dagen blev oerhört lyckad säger Ingrid Larson och fortsätter.

- Det var en av utställarna som efteråt sa att det var verklig livskvalitet på Fårets dag.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons