Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massiv protest mot mobilmaster

Annons

15 telemaster måste resas runt om i Leksands kommun för att klara utbyggnaden av mobiltelefonsystemet 3G. Masterna är dimensionerade för att även ha plats för andra teleoperatörers antenner.

Hittills har Svenska UMTS-nät AB/Aktelo AB ansökt om bygglov för tio av masterna. I fem fall ser det ut som om telebolagen får igenom sina ansökningar utan problem. Men i övriga fem får man bereda sig på motstånd, främst från markägarna närmast tilltänkta byggplatser.

Störst är inte oväntat motståndet mot det planerade mastbygget vid vattenreservoaren på Källbergsgärdet, fastigheten "Yttermo 3:20". Utöver protestbrev från tre enskilda personer har nära 200 personer skrivit på en protestlista som cirkulerat i området.

- Med tanke på att det är tät villabebyggelse med många barnfamiljer samt att Åkerö skola, daghem och fritids finns i närheten borde bebyggelse ske längre bort, skriver författaren till protestlistans följebrev. Förutom frågetecken kring strålningsrisken menar författaren att masten skulle utgöra ett störande element i Leksands vackra natur.

Tre personer protesterar också mot planerna på ett mastbygge i Solarvet cirka 500 meter norr om Kvarnberg, ytterligare tre mot mastbygget i Sörskog mellan Finnbo och Gruvgårdarna, en mot bygget 1,5 kilometer väster om Hedby, och en mot bygget mellan Nybingsbo och Klockarberg.

Byggnadsnämnden väntas ta beslut i bygglovärendena redan i augusti. Därefter väntas ansökningar för ytterligare fem master, en i Solberga, en i Ullvi, en i Skeberg, en i Tällberg och en i Sunnanäng.

Fyra kommunala tjänstemän har undersökt samtliga platser och uppmanat telebolaget att tänka om i Solberga, Ullvi och Skeberg.

De fyra teleoperatörerna som väntas utrusta masterna med antenner sätter med all sannolikhet upp antenner också på redan befintliga master och andra höga byggnader inom kommunen.

- Antennerna i sig är inte bygg -lovpliktiga, bara masterna, förklarar byggnadsinspektör Sture Olsson. Det innebär att byggnadsnämnden egentligen inte behöver ta ställning i den känsliga frågan om hur farliga radiovågorna från antennerna är, vilket däremot kan bli en fråga för miljönämnden i Leksand.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons