Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massgripanden i Maldiverna

Annons

I Maldiverna i Indiska Oceanen har flera hundra demokratiförespråkare gripits efter oroligheterna i fredags, sade officiella källor och politiska dissidenter på söndagen.

Den statliga radion sade att säkerhetstjänsten och polisen gripit 185 människor i kraft av det undantagstillstånd som president Maumoon Abdul Gayoom har utropat.

Bland de gripna sades vara Ibrahim Zaki, tidigare generalsekreterare för den regionala samarbetsorganisationen SAARC, och förre justitiekanslern Mohammed Munavvar.

Men det förbjudna Maldiviska demokratiska partiet (MDP) sade att hundratals fler greps under söndagen.

Våra aktivister håller sig gömda, sade en partitalesman i Sri Lanka.

Säkerhetspoliser går från hus till hus och släpar ut misstänkta dissidenter och klår upp dem offentligt, sade talesmannen.

MDP, som propagerar för flerpartisystem i Maldiverna, kan inte arbeta öppet i hemlandet, där all opposition är förbjuden. Partiet uppmanade på söndagen omvärlden att hålla ett vakande öga på Maldiverna, så att inte det sunnimuslimska landet med cirka 270 000 invånare glider ned i kaos under undantagstillståndet.

En talesman för det indiska utrikesdepartementet kommenterade helt kort att läget i Maldiverna inger oro och att man följer utvecklingen noga.

I huvudstaden Male såg allt normalt ut på söndagen. Butiker, skolor och statliga institutioner var öppna. Däremot var presidentpalatset påtagligt välbevakat och infartsgatan avspärrad. Turisterna slussades som vanligt från flygplatsen på en ö utanför Male direkt med båt till sina isolerade semesteratoller utan att se något av livet i staden.

Journalister i staden sade att det statliga telebolaget hade skurit av Internettrafiken och satt stopp för sms-meddelanden. Vanliga telefonsamtal fungerade, men flera personer som journalister intervjuade misstänkte att de var avlyssnade.

Polisen gick hårt fram i fredags mot demonstranter som krävde att politiska fångar skulle friges. Protesterna slogs ned med tårgas och batonger och många människor fick föras till sjukhus.

President Gayoom har lett turistparadiset Maldiverna sedan 1978, vilket gör honom till den asiatiske ledare av i dag som suttit längst vid makten. Inga politiska partier är tillåtna och de som understått sig att kritisera presidenten har brukat hamna på avlägsna fängelseöar.

TT-AFP

Mer läsning

Annons