Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massdöd bland gråsiskor

Annons

-Det är nog ingenting att oroa sig över utan bara naturen som har sin gång, säger ornitologen Staffan Müller i Leksand.

Han framhåller att ingenting tyder på att de är sjuka. De är bara så slutkörda att energin de kan uppbåda inte räcker till.

Dessutom har de svårt att tillgodogöra sig stora solrosfrön, och behöver mindre sorter som hampfrön för att få i sig tillräckligt med mat.

Gråsiskorna som just nu invaderar vårt land kommer ändå från östra Ryssland. Att de flugit i så stora mängder ända hit tros bero på dåligt väder där de annars skulle ha stannat.

- Samtidigt är de så små och väger så lite att man kan skicka två i samma kuvert med vanligt brevporto, säger Staffan Müller.

Gråsiskorna har alltså alla odds emot sig och dör av ren utmattning då energin hinner ta slut. Vi kan bara hjälpa dem genom att servera små lättätna, feta frön på fågelbordet när de dyker upp.

Däremot är den tragiska massdöden bland gråsiskorna ingenting att oroa sig för ur smittsynpunkt. Bra att veta kan i stället vara att grönfink och domherre är de arter som har mest av salmonella.

-Renlighet i samband med fågelmatning är alltid lika viktig, och en gång i veckan ska fågelborden och marken under befrias från avföring och spillsäd, säger Staffan Müller.

Han tipsar om att det går alldeles utmärkt att använda en järnräfsa för ändamålet, och så är det förstås självklart att tvätta händerna efter städningen.

Andra trevliga långväga gäster, som det rapporteras flitigt om i Dalarna just nu, är tallbit och sidensvans. De har stannat upp här för att kalasa på rönnbär och paradisäpplen innan de drar vidare.

Så passa på att glädjas åt dem, och det skådespel de bjuder, medan de fortfarande är kvar!

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons