Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massdöd bland ejdrar

Annons

Döda ejdrar har påträffats i Östersjön och Öresund. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har slagit larm om att döda och utsvultna ejdrar har hittats vid Ärtholmarna nordost om Bornholm och längs Öresundskusten vid Dragör.

Ärtholmarna har länge haft en av Danmarks största ejderkolonier. För 15 år sedan bestod den av 3|000 fåglar. Sedan dess har kolonin halverats. 115 döda ejdrar har plockats upp längs stränderna på Ärtholmarna, som är ett känt fågelskyddsområde. Döda ejdrar har även påträffats på Amager vid Dragör, skriver Skånska Dagbladet.

En handfull döda ejdrar har skickats för analys och den visar att de varit i dåligt skick. Normalt väger en ejderhona 2,5 kilo så här års, men de påträffade fåglarna har vägt under ett kilo.

Forskarna misstänker att klimatförändringar kan ha orsakat fågeldöden.

"I Östersjön kan man tänka sig att de musslor som ejdrarna lever av är i sämre kondition än normalt på grund av de milda vintrarna. Vi vet att milda vintrar får musslorna att förbruka mer energi, så att de blir mindre köttrika på våren", säger Thomas Christensen på Danmarks Miljöundersögelser (DMU) till DOF:s nyhetsbrev.

DOF föreslår att ejdern ska fredas helt från jakt ett antal år för att skydda stammen.

TT

Mer läsning

Annons