Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massaved blir möbelvirke

Annons

- Skogsägaren får på detta sätt ut mer av gallringar och röjningar. Samtidigt hoppas vi att det här ska bidra till att produktionen ökar, säger Lars Haga vid Siljans sågverk. Många skogsägare tycker att massavedspriserna är alltför låga. Priset har gjort att många skogsägare väljer att inte röja eller gallra sina skogsmarker. Vilket i sin tur leder till lågproducerande skogar.

För att lösa situationen har Siljans sågverk börjat ta emot grannare timmer för ren virkessågning. Massaveden betingar ett pris på cirka 185 kronor kubikmetern - virkestimmer ger 240 kronor per kubikmeter.

- Det här gör att skogsägaren får bättre betalt för sin gallring. Vi kan ta emot timmer som tidigare blev massaved. Vi hoppas att detta ska leda till att gallringar och röjningar kommer i gång i Siljansbygden, säger Haga.

Branschen är i stort behov av en ökad aktivitet.

- Skogen mår bättre när den gallras. Det är samma princip som i ett vanligt morotsland. Gallrar man blir det i slutändan större morötter. Samma sak är det med skog. Efter gallring växer de fina träden bättre - vilket leder till högre kvalitet till slutavverkningen. Vi tror att satsningen på klentimmer ska höja kvalitetsnivån i slutändan, säger Lars Haga.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons