Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massage ger kontakt och harmoni

Annons

Massagen är ingen behandling utan handlar om att ge barnet en stunds avslappning och välbefinnande. Men också om att ge föräldern en stunds ro tillsammans med sitt barn.

- Jag gick på babysim med Max storasyster och tyckte det här var bra för att få tid med bara honom, säger Sara Hjälm som är en av deltagarna.

Just denna gång fick hon mest sitta och titta på de andra. Max hade somnat.

- Har man barn tidigare är det vanligt att det andra barnet inte får samma tid som det första fick. Blöjbyten och sådant sker snabbare.

Ulla Ulausson, som är instruktör, arbetade tidigare på eftervården som fanns på Ludvika lasarett och efter det på Kamomillprojeket. Ett projekt som fanns till hands för nyblivna mammor som hade frågor eller som ville ha hjälp när de kommit hem från BB.

För tre år sedan utbildade hon sig till instruktör i spädbarnsmassage.

Hon har ingen bebis att visa på men väl en docka som får agera "bebis".

Den sista gången i massagekursen inleds med att lugn musik sätts på i bakgrunden. Ulla frågar hur den gångna veckan har varit och hur barnen upplever massagen.

Att ta hänsyn till barnets önskningar och behov är det primära när det handlar om spädbarnsmassage. Att barnen vet vad det handlar om kan mammorna intyga. När massageoljan kommer fram eller mamma börjar den mjuka beröringen vet de vad som väntar.

Alla tycker om det men alla inslag är inte lika uppskattade. En är kitslig och tycker inte om att armarna ska involveras. En annan vill inte ha beröring i ansiktet om det inte handlar om nattning men flertalet njuter gränslöst av beröring på rygg och ben.

- Jag ville gå den här kursen för Tindra har haft lite svårt med ögonkontakt och jag vet att massage främjar kontakt, säger Veronica Kronberg från Grängesberg.

Tindra, som är fem månader, har också blivit bättre på att hålla ögonkontakten och uppskattar massagen precis som mamma.

- Det är jättemysigt, säger Veronica Kronberg nöjt.

Spädbarnsmassagen har sitt ursprung i Södra Indien där det anses vara en helig konst, ett sätt att förlänga den omedelbara kontakten mellan mor och barn, och under senare år har intresset också spritt sig till västvärlden.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons