Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässa samlar samlarna

Annons

Det är blandat innehåll på borden i mässhallen, allt från antika kri-staller, konst och äldre hantverk till modernare nostalgiföremål från 50- och 60-talet. Att något skulle vara för nytt för att platsa på mässan stämmer inte.

- Den som samlar vill ha både det nya och det som är gjort för hundra år sedan, säger arrangören Göran Törnkvist.

Bland de femtiotalet utställare som rest till Falun fanns Evy Knutsen från Kungsbacka. Hon är en av försäljarna som inte har någon fast butik utan säljer mest på olika mässor. På hennes bord fanns uteslutande porslinsföremål av både klassiskt och mer modernt utseende.

- Under slutet av 70-talet och 80-talet var det en porslinsvåg. Då var samlarintresset enormt, säger Evy.

Hon plockar fram några av storsäljarna - porslinsfigurer med Disneys tecknade figurer som förlagor. För dem finns det alltid köpare.

- De här figurerna är alltid intressanta för samlarna, säger Evy och tar fram en porslinsfigur av Snövit.

- Just den här gruppen är från slutet av 70-talet, säger Evy.

Inte särskilt antikt med andra ord, men väl något som en samlare gärna vill ta fram vid juletid.

Vid ett annat bord säljer Tommy Jonson och Eva Strömberg en blandning av mer antika prydnadsföremål och något som bäst kan samlas under begreppet nostalgi.

- Vi har allt från gamla leksaker och grammofonskivor till gamla märken från statliga verk, säger Tommy.

Tommy och Eva har valt att ha ett brett sortiment inom sitt specialområde, just för att de aldrig riktigt vet vad köparna är ute efter.

- I dag finns det samlare för allting, även det mest udda kan hitta en köpare, säger Tommy

- Ta bara vykort till exempel, det finns en del som samlar för framsidans skull medan andra söker efter vykort med speciella baksidor, säger Eva och plockar bland de vykort som står på bordet.

De tror båda att det är själva samlarintresset och inte tanken på antikviteter som investering som just nu dominerar bland köparna.

- Samlarintresset är på uppgång. Det ger en tillfredsställelse att samla på något samtidigt som det finns mycket nostalgi kring svunna tider, säger Tommy.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons