Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskiner för fyra miljoner förstörda på Lidls byggplats

Annons

Det var klockan 00.45 som en förbipasserande person blev varse hur de båda stora maskinerna stod i ljusan låga och slog larm till länsalarmeringscentralen (LAC).

Räddningstjänsten dirigerade skyndsamt ut en styrka som anlände till platsen bara inom loppet av några minuter. Men i det läget var båda maskinerna helt övertända och stod inte att rädda.

Målsägare i fallet är Filipstads Specialmaskiner AB som har den tyska livsmedelsjättens uppdrag att riva godsmagasinet och lastkajerna.

- Nu har man lärt sig Ludvika, dundrar företagaren Morgan Carlsson som först trodde det var någon bekant som ville skämta när polisen väckte honom med ett telefonsamtal och talade om vad som hade hänt.

- Jag trodde inte det var sant. Något liknande har vi aldrig blivit utsatta för tidigare. Det har på sin höjd handlat om en stulen bilstereo och att någon kastat sten på en ruta, berättar han vidare.

Den nattliga attacken på arbetsplatsen drabbar företaget hårt. Förvisso är de båda utbrända maskinerna försäkrade men Carlsson uppskattar att det ändå kommer att kosta honom cirka en halv miljon kronor bara i självrisker, stilleståndsbortfall och avgifter för hyrmaskiner.

- Det är för jävligt att vi inte får ha grejerna i fred. Nu måste vi leja in andra maskiner och betala hyran själva. Det här får jag lov att ta ur egen ficka.

Händelsen innebär att arbetet drabbas av en viss försening men dock inte i den omfattningen att den stundande byggstarten drabbas. För Filipstadsföretaget återstår i princip bara att ta bort magasinets grund och lastkajerna på ömse sidor.

Nästa vecka kommer en annan entreprenör med uppgift att fylla upp den nedsänkta ASG-planen till gatunivå.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons