Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måsarna väcker starka känslor

Annons

Det är liv i luften kring Kasttjärn. Skrattmåsarnas skrikande skrän och duvornas kluckande ligger konstant över området.

Nils-Olov Andersson, som bott i området i över 30 år, brukade tidigare mata änder runt tjärnen. Nu har han gett upp.

- Kommer man med en påse bröd får man genast 50-60 måsar runt sig. Man får ju springa för livet, säger han.

Skrattmåsarna - och även duvor - har i princip tagit över Kasttjärn genom att skrämma bort de andra fåglarna, menar Nils-Olov Andersson.

- Det finns ju knappt en and här, bara måsar och duvor.

När måsarna inte hittar mat på marken svärmar de runt bostadshusen i området, berättar Nils-Olov Andersson, som mer än en gång fått sjasa bort måsar från sin balkong.

- I förrgår hade jag 50-60 stycken ovanför balkongen. Och man hör dem hela dagarna och hela nätterna. Det är inte roligt att bo så här.

Vad Nils-Olov Andersson vill är att kommunen rensar upp i vegetationen runt Kasttjärn, och tar bort buskar och sly där måsarna bygger bo och lägger sina ägg.

- Problemet med måsarna har funnits i flera år, poängterar han.

- Vi ska vara fruktansvärt tacksamma för måsarna i Kasttjärn, hävdar å sin sida naturvårdssekreterare Jan-Olof Hermansson. Det är en art som håller på att försvinna.

Att måsarna skrämmer bort änder dementerar Jan-Olof Hermansson kraftigt och menar att det är oerhört viktigt för de övriga fåglarna att skrattmåskolonin överlever.

- Måsarna är en förutsättning för änderna. De skyddar deras bon och ägg från plundring av rovfåglar och rovdjur. Och ju större skrattmåskoloni desto effektivare håller de undan rovfåglar och kråkor.

Miljöchef Göran Ericsson påpekar att det hela är en balansfråga. Kasttjärn är en viktig fortplantningslokal för skrattmåsen, vilket samtidigt innebär vissa besvär för de som bor i närheten.

- Den här frågan är ju ett återkommande problem, säger han.

- Olägenheterna för de boende får ju inte dra iväg hur långt som helst men på motsatta sidan har vi naturintressena.

Vem som har det juridiska ansvaret för boendemiljön kring Kasttjärnsparken är inte helt självklart, enligt Göran Eriksson. Till och med fågelmatarna har ett visst ansvar.

- Matar man andra fåglar får man räkna med att få måsar på köpet, påpekar Göran Eriksson. Framför allt ska man aldrig mata vid bostäder.

I kommunens budgetförslag för nästa år har det avsatts pengar för att muddra upp Kasttjärn och göra en allmän uppröjning, något som enligt Göran Eriksson i alla fall temporärt borde hålla ner antalet häckningsplatser.

Jan-Olof Hermansson håller inte med om att muddringen av tjärnen skulle inskränka på måsarna, och säger att det inte heller är kommunens ambition.

- Ansvaret i måsfrågan ställs väl på sin spets när muddringsarbetet inleds. Och dessutom måste man ta naturhänsyn. Men på ett eller annat sätt så kommer vi nog att få leva med måsarna, avslutar Göran Eriksson.

MICHAELA BERG

Mer läsning

Annons