Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måsarna bort efter häckningsperioden

Annons

Boende kring sjön Munken uppskattar badplatsen så pass mycket att de i år frivilligt röjt sly och buskage på en 500 meter lång sträcka längs stranden. Men sjön uppskattas också av hundratals måsfåglar som använder sjön som häckningsplats. Det omfattande fågellivet har nu blivit ett sanitärt problem för badande i sjön Munken.

Stora mängder fågelspillning på stranden och badbryggor har gjort att kommunen tvingats förbjuda bad i sjön.

För en tid sedan inleddes arbetet med att reducera möjligheten till häckning i området. En maskin anpassad för vasslåtter användes för att få undan vass, med rötterna, för att få en permanent effekt. Den 1 juni skulle badplatsen öppnas för bad men så blev det inte.

Röjningen av vass hann bara pågå en dag innan kommunens miljöinspektör Hans Andersson kom ut till badplatsen och avbröt verksamheten. Anledningen till det var att måsarna redan hunnit börja häcka. Enligt lag får inte fåglar störas under häckningstid.

- Arbetet med att röja kom igång lite för sent men det kommer att återupptas till sensommaren, säger förvaltningschef Torbjörn Larsson.

Kommunstyrelsen har beslutat att skjuta till 50 000 kronor till arbetet att röja badplatsen. Detta sedan Rolf Stoltz (s) i en motion presenterat problemet och betonat att det är angeläget att badplatsen åter bli tillgänglig för allmänheten.

- Det är inte ofta som oppositionen får igenom en motion så jag tackar för den välvilliga behandlingen av min motion, säger Stoltz.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons