Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marxisterna gör comeback?

Annons

Birger Hansson jobbar för närvarande i Norge. Men han är på väg att flytta till Ludvika och tillbaka på hemmaplan vill han ge sig in i lokalpolitiken igen.

- Det finns mycket att göra inom politiken i Ludvika. När man är så engagerad som jag är, då är det jobbigt att se på när saker och ting förfaller, säger Hansson.

Får han som han vill gör Marxisterna ett nytt försök att komma in i kommunfullmäktige år 2006. Partiet fanns med i valrörelsen 1991 och 1994 men misslyckades att ta en plats vid båda tillfällena.

Nu tycker Hansson att det är dags för partiet att försöka igen.

- Det finns goda chanser för ett marxistiskt parti i Ludvika. Tiden är rätt. Jag tror att väljarna uppskattar ett stort engagemang.

Även om det inte blir en satsning med just Marxisterna, vill Birger Hansson tillbaka till politiken. Vilket parti som han då skulle företräda, har han inte funderat över.

- Vi får väl se hur det blir. Helst skulle jag vilja se ett marxistiskt parti tillbaka i Ludvika, med till exempel Kenneth Holma.

Inom lokalpolitiken är det framför allt arbetslösheten som Hansson vill ta sig an.

- Det är den klart viktigaste frågan. Jag vill arbeta för att öka arbetstillfällena.

Bengt Andersson, ordförande för moderaterna i Dalarna, välkomnar Birger Hansson och Marxisterna tillbaka till lokalpolitiken.

- Ja, det är klart att Marxisterna får ställa upp i valet om de vill.

- Om de har någon chans i valet får de bedöma själva. Men det är klart, ett marxistiskt parti känns lite främmande idag. Vindarna blåser ju inte deras håll, precis.

Att Birger Hansson skulle göra comeback i lokalpolitiken tycker Andersson inte är särskilt uppseendeväckande.

- Han har ju deltagit i den lokala debatten, till exempel genom insändare, säger Bengt Andersson.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons