Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Koch utökar

Annons

Antalet elever i årskurs ett på Martin Koch-gymnasiet ökar. Vid samma tid förra året låg siffran på 176, i år är den 235.

Bakom ökningen ligger större årskullar och ett ökat söktryck från grannkommunerna Avesta, Säter och Borlänge.

- Vi har gått från 30 till 60 platser på estetiska programmet, från 20 till 30 på fordonsprogrammet, säger Birgitta Grahn, studie- och yrkesvägledare på Martin Koch-gymnasiet.

16 av 48 elever, det vill säga en tredjedel av eleverna, på estetiska programmet kommer från Säter och Borlänge. Från Avesta har elever sökt sig till fordonsprogrammet och till hotell-och restaurangprogrammet.

40 av de 235 eleverna, som lämnade grundskolan i juni, har ännu inte kunnat beredas plats enligt deras förstahandsval.

- 17 elever står i dag på reservplats till sina förstahandsval, säger Grahn.

17 av de elever som gick ut grundskolan i Hedemora kommun i juni har inte antagits. Åtminstone åtta av dem har inte gymnasiebehörighet, då de inte blivit godkända i kärnämnena svenska, engelska och matte. Dessa kommer från Vasaskolan. Siffran är dock lägre än förra året, då elva elever inte blev godkända i kärnämnena. Det motsvarade 6,3 procent, medan årets siffra är 5,5 procent.

De niondeklassare som blivit godkända i kärnämnena kommer att erbjudas plats på det individuella programmet.

För tillfället finns 60 lediga platser på Martin Koch-gymnasiet. De flesta av dem finns på samhällsvetenskapliga programmet, där 38 elever har antagits.

- Eftersom 38 elever har antagits är det bättre att starta två klasser istället för bara en med 38 elever, säger Birgitta Grahn.

Andra utbildningar med lediga platser är barn- och fritid, estetiska programmet med inriktning teater- och bild och industriprogrammet.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons