Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin har valt ett ovanligt yrke

Annons

Martin Redhe Nord påminner lite om sin idol - Peter Jöback. Båda är musikalartister, har mörkt hår och pojkaktiga drag.

- Och så är vi båda tenorer, tilllägger han.

Det är knappast förvånande att höra att han kom trea i slutfinalen av Sikta mot Stjärnorna hösten 2000 när han uppträdde som just Peter Jöback.

Efter finalen fick Martin ofta höra om likheten till sin idol. Barn ropade "Peter" efter honom när han gick på stan.

- Vad jag har lärt mig av den erfarenheten är att det är viktigt att vara sin egen artist, säger han.

Den strategin har minst sagt funkat.

Av 1 500 sökande kan Martin stoltsera med att han fick en av tolv solistroller i succémusikalen Mamma Mia. Musikalen är skriven av Björn Ulvaeus och Björn Andersson, och i februari 2005 har den svenska uppsättningen premiär på Cirkus i Stockholm.

Musikalen spelas nu upp på tio platser i hela världen och har setts av 18 miljoner människor.

- Det har alltid varit en dröm för mig att jobba för Björn och Benny, säger Martin.

Martin har så länge han kan minnas tyckt om att sjunga och dansa. När han var åtta år fick han utlopp för sina passioner genom att gå med i Borlänge musikteater. I och med hysterin som följde Peter Jöbacks genombrott i "Kristina från Duvemåla", bestämde sig Martin för att satsa helhjärtat på musikalartisteriet. Han gick musikallinjen i Sandviken på gymnasiet.

- De tre åren var de bästa i mitt liv, berättar han. Jag fick flytta hemifrån, mognade och - det kanske låter klyschigt men - jag hittade mig själv.

Han fann också en hel klass som delade hans glöd och intresse för just musik och dans.

- Inget ont om Borlänge, men här var jag rätt så ensam - speciellt som kille - om mitt intresse.

Efter gymnasiet sökte han och kom in direkt på musikalartistlinjen på Balettakademin i Göteborg. Av ungefär 200 sökande, blev han en av 20 som kom in det året efter ett ha utfört sång-, dans- och dramaprov.

Utbildningen är tre år lång, och till hösten går Martin den näst sista terminen innan repetitionerna inför Mamma Mia börjar i december.

- Den sista terminen får jag inte gå om, men lärarna stöttar mig och menar att min medverkan i Mamma Mia är en chans jag inte får gå miste om, säger han.

När han började utbildningen var han inställd på att fullfölja den till skillnad från många av hans klasskamrater som hoppade av när de fick jobb.

- När jag såg annonsen för auditionen till Mamma Mia, tänkte jag att just eftersom jag vill gå färdigt utbildningen, så kommer jag att få jobbet, säger han.

Och så blev det.

- Men jag tror Mamma Mia är minst en lika bra erfarenhet som den sista terminen på Balettakademin.

Han spelar Pepper i musikalen, en nära vän till en av huvudrollerna.

- Jag passade för den rollen, helt enkelt, säger han. Peppers karaktär är charmig och sprallig, och jag "körde på det" vid auditionen.

Martin är både glad och nervös över rollen. Kontraktet är skrivet per halvår och kan förnyas, så pressen är stor.

- Mamma Mia kommer att ha sju föreställningar i veckan, så det kommer att bli mycket jobb, säger han.

Men Martin är ingen amatör. I flera år har han medverkat i Kickis scen och surprise. Förra sommaren spelade han prinsen i musikalen "Cinderella" som sattes upp i Ludvika.

Inför en föreställning är Martin alltid jättenervös.

- Det hör till på något sätt, säger han. Efteråt kan jag antingen vara jättetrött eftersom en föreställning tar så mycket energi, eller jättehispig för jag känner hur adrenalinet pumpar.

Musikalbranschen beskriver han som en "märklig bransch" dit alla möjliga människor dras.

- Det finns de som är helt fantastiska - ödmjuka, trevliga, med otrolig utstrålning - men så finns det också de med armbågar vassa som knivar, som är diviga och riktiga rötägg. Man får passa sig.

Hur är en duktig musikalstjärna?

- Som en lärare sa till mig; man vara hur duktig som helst på att sjunga och dansa, men det räcker inte för man måste vara en artist. Man måste kunna förmedla något. Ha "det".

Tips till de som vill lyckas som du?

- Ta dansklasser och sånglektioner. Se på musikaler, lyssna mycket på musik från musikaler. Ha många förebilder, men framförallt hitta din egen stil.

Har du sett Mamma Mia?

- Nej, men jag ska se den i Londoni augusti. Jag har blivit tilldelad ett stipendium på 5 000 kronor av Borlänge Musikteater för att jag fick rollen, så de pengarna ska jag spendera på att åka och se musikalen.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons