Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marnästjärn röjs

Annons

Förhållandet kan med fog anses uppfylla intentionerna med den kända kommunala devisen "Gröna Ludvika".

Den frodiga och ohämmat växande vegetationen har vid det här laget fått karaktären av en ogenomtränglig djungel, till förtret för många och glädje för andra.

Det råder nämligen starkt delade meningar om huruvida tjärnområdet ska röjas upp eller inte. För många år sedan lät kommunen snygga till stranden mot Gammelgården. Då blev det starka protester från ornitologhåll.

- En del är ju av den åsikten att det inte ska röjas vid Marnästjärn, säger stadsträdgårdsmästare Svante Springare som har turbulensen i färskt minne.

Men i höst blir det aktuellt med ett nytt försök. Hur omfattande den röjningen blir är emellertid ännu en öppen fråga.

Är du rädd för att det blir protester även denna gång?

- Nej, det är jag inte. Nog törs vi röja. Kommunen är ju markägare så vi kan naturligtvis göra som vi vill. Någon form av uppröjning i slyn ska det bli och vi måste nog även ta bort en del större träd, fortsätter han.

Jobbet ska enligt planerna komma i gång i oktober och utföras av så kallade OSA-arbetare (offentligt skyddat arbete).

- De blir väl en sju åtta stycken som ska hålla på.

Men Springare intar samtidigt en försonlig attityd och innan motorsågarna börjar brumma lovar han att det ska bli någon form av dialog med fågelvännerna.

- Ja, vi ska ta en diskussion med dem om vad vi tänker göra och försöka få dem med på det hela. Jag vill att vi ska vara över-ens så att ingen behöver bli missnöjd, slutar stadsträdgårdsmästaren.

En av naturens och fåglarnas lokala väktare, biologen Gunnar Westman, ser helst att grönskan kring tjärnen får vara orörd all den stund den utgör ett skydd för många småfåglar.

- Men ska det ändå röjas får det inte bli några överdrifter för då blir vi förbannade. Det finns faktiskt en skötselplan och jag förutsätter att den följs.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons