Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marnäs och Vallbyn godkända adresser

Annons

I Envikens socken godkändes bynamnen Marnäs, Björkboda, Hegårdarna och Vallbyn. En person ville också ha med Örjebyn som bynamn och även det godkändes.

I Klockarnästrakten har en person kämpat hårt för att få med bynamnen Klockarnäs änga och Holn. Det gick inte namnkommittén med på. Det är bynamnen Klockarnäs, Nyhagen och Lurbo som gäller. Den enda förändringen är att Lurbo utökades norrut enligt den kämpande personens förslag.

I Bjursås prövades bynamnet Ol-Larsbo för andra gången. Och nu blev det godkänt som bynamn. Godkända blev också Gammals och Bjursveden.

Namnkommittén har enligt ett förslag från vägföreningen tidigare godkänt att den väg som går från Dössberget och förbi ridhuset ska heta Proselins väg.

Det ville Bjursås fornminnes- och hembygdsförening ändra på. Föreningen ville att hela vägsträckan ända nere från församlingshemmet och upp skulle heta Proselins väg. Men det tyckte inte namnkommittén. Det skulle innebära att vägavsnitt som redan är döpta skulle ändras och därför står det förra beslutet fast.

I Svärdsjö socken har Gårdviks Fäbodar godkänts som bynamn.

I Aspeboda ville en person kalla en by Tronsgården. Det godkände inte namnkommittén men den gick med på att en gård fick kallas det.

Ryggen är ett stort område med tillfartsvägar från olika håll. Namnkommittén tyckte därför att området skulle delas upp med bynamn för att göra det lättare för dem som ska dit att orientera sig.

Men det var få av de boende som hade några förslag och de som ändå hörde av sig var inte eniga. Därför får Ryggen heta bara Ryggen rätt och slätt beslutade namnkommittén.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons