Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkt jättebjörn skjuten

Annons

1977 sköt Gösta Lärkas sin första björn - i Alaska. Den gången handlade det om en för Kanada rekordstor svartbjörn. I går var det dags igen. Vid femtiden på morgonen satt Gösta på pass vid Grötlösa, en kilometer väster om Östbjörka.

- Det knakade till i skogen. Jag trodde först att det var en älg. Men istället kom en stor björn fram. Jag inväntade rätt läge och sköt ett skott, rakt i hjärtat, säger han.

Han lät björnen löpa iväg.

- Jag avvaktade ett tag efter skottet. Det är livsfarligt att närma sig en skjuten björn. En hund i byn, en tysk jaktterrier, fick sedan spåra upp björnen. Den låg 50 meter från skottplatsen, säger Gösta.

Björnen är den första skjutna i byn på tio år. Björnen var rekordstor, 168 centimeter lång och vägde totalt 217 kilo. Händelsen lockade många bybor till samlingsplatsen, där jägareförbundets rovdjursexpert och björnforskningsmedarbetaren, Inge Woxmark inspekterade björnen.

- Det här var en björnhane som vi märkte vid Ockran i Boda år 2001. Redan då var han stor. Han var så bred över halsen att vi inte fick på halsbandet. Därför tatuerade vi honom och satte på ett öronclips, säger Inge Woxmark.

Björnen härstammar från

Älvdalen där han föddes av en

hona som också ingick i björnprojektet. Även mormodern ingick i björnforskningsprojektet.

- Han utvandrade hit. Jag vill inte spekulera i åldern på björnen, även om vi vet vilken kull han tillhörde. Men han var i sina bästa år. Dessutom var det en genetisk praktbjörn, som gett björnstammen i Rättvik ett viktigt tillskott. En rejäl avelsbjörn - om man får säga så, säger han.

Jägareförbundets representant inspekterade även skottplatsen.

- Jägaren har skött sig exemplariskt och visat gott omdöme. Han väntade tills rätt tillfälle kom. Det är så här vi vill att en björnjakt ska gå till, säger Inge Woxmark.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons