Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marksanering snart avslutad

Annons

1979 slog den gamla bensin- stationen igen för gott vid före detta Falu norra järnvägsstation mellan Stora Kopparbergs kyrka och Kålgårdsbadet.

Ovan jord lämnades just inga spår. Under jord däremot, gömdes stora mängder av både olja och bensin.

- Saneringsföretaget trodde att det skulle räcka med en lastbilslast, men i går förmiddag var man uppe i 59, säger miljöinspektör Viktor Lundgren.

Enligt Lundgren måste det ha inträffat flera incidenter på området bakåt i tiden, eftersom marken innehöll så stora mängder förorenad jord av olika slag. En del av resterna härrör rimligtvis från tiden före 1963 då macken etablerades.

- Det var väldigt förorenat. Man tvingades ha ansiktsskydd under saneringsarbetet, säger han.

Enligt Lundgren har det dock inte funnits några direkta hälsorisker i området på grund av föroreningarna. Däremot kan man inte utesluta att miljön tagit skada eftersom området ligger i en svacka nära en våtmark med växter och djur som lever i vattenmiljö.

- Tyvärr tvingas vi lämna en del föroreningar som runnit in under järnvägen. Det är inte skäligt att kräva fortsatt sanering under spåret, det skulle bli för kostsamt, säger han.

Ytterligare tre saneringar ska genomföras under våren, därefter återstår fem områden som först ska undersökas och därefter eventuellt saneras. Om ett år ska alla tomter i Falu kommun där det lagts ner bensinstationer under åren 1969 till 1995 vara sanerade. Saneringen bekostas av Spinfab, ett företag som ägs gemensamt av de stora oljebolagen.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons