Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkning av kött ska kontrolleras i Falun

Annons

EU-länderna har enats om att det ska gå att spåra nötkött och har därför tagit fram regler vilken information som ska finnas på nötköttsförpackningarna.

Reglerna säger att det på varje förpackning ska gå att se var djuret föddes, uppföddes, slaktades, styckades, vem som importerade och vem som sålde det vidare.

Allt nötkött oavsett om det är fryst eller färskt, inhemskt eller importerat, malet, strimlat eller skivat ska märkas. Däremot behöver inte tilllagat kött som till exempel färdiglagade köttbullar, korv, leverpastej eller inre organ så som hjärta och njurar att ursprungsmärkas.

För nötkött som säljs över disk ska informationen om ursprung finnas väl synligt i anslutning till köttet.

Reglerna trädde i kraft fullt ut den 1 januari i år och därför har miljökontoret nu skickat ut ett informationsblad till livsmedelsbutikerna om ursprungsmärkning. Ett informationsblad som kommer att följas upp med inspektioner ut i butikerna.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons