Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknad med mat hemifrån

Annons

Det var många stånd med bland annat grönsaker, potatis och honung som fanns att besöka under marknaden. En del varor var krav-godkända och sedan fanns det även "vanliga" varor.

Det är hushållningssälskapet i Dalarna och Gävleborg som driver projektet med bondens marknad, i samarbete med bland annat kommunen och centrala stadsrum. Av de sex gånger marknaden hålls binder deltagarna upp sig för att vara med vid fyra tillfällen.

Tanken är att det ska vara tryggt att handla lokalt; varorna har full spårbarhet, det är korta transportavstånd, färre förpackningar och varorna är färska.

Birgitta Persson är projektledare på hushållningssällskapet:

- Jag är projektledare i två år och uppgiften är att etablera marknaden. Sedan är det tänkt att producenterna etablerar en producentförening för att fortsätta driva marknaden, berättar hon och pekar på det orimliga i att frakta maten som man gör i dag:

- Det är sjukt att transportera maten så långt när den finns så nära.

I ett av stånden fanns Aspeboda-Vassbo bigård som sålde honung. Irene Andersson uppskattade arrangemanget:

- Det är ett bra initiativ. Den här typen av marknad finns på olika ställen i landet. Det är jättebra att man vill sätta i gång här också. Jag hoppas att kunderna tycker det är intressant, säger Irene som tillsammans med sin man Christer Andersson producerat honung på sin gård under nästan 30 års tid.

Under ett år kan det bli ända upp-emot 1,5 ton honung. Men båda har andra arbeten på sidan av:

- Det är bara cirka 10-30 rena yrkesodlare som lever på detta, säger Christer.

En nöjd kund var Lisbeth Blid Allard som handlade grönsaker av Lisbeth och Agneta Fröjd.

- Jag tycker det är trevligt, det är riktiga grönsaker. Att gynna det här är viktigt, det är egna företagare, förklarade hon.

Systrarna Fröjd, från Torsåker i Gästrikland, hade dukat upp med grönsaker, morötter, kålrötter, sockerärtor och blommor.

Varför gör ni detta?

- Jag bor på en jordbruksfastighet och man har möjlighet att göra sådant här när man bor på en gård, det är roligt. Och man vet vad man stoppar i sig. Folk tycker det är roligt att handla så här, berättade Lisbeth Fröjd.

Fotnot: Läs mer på www.bondensegen.com

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons