Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkliga turer i upphandling

Annons

Bofors defence var ett av företagen som fanns med när Försvarets materielverk, FMV, skulle upphandla en minröjare. Ordern gick dock till Säter och Swedish demining group, SDG. Nu menar Bofors defence att kraven i FMV:s upphandling var märkliga.

FMV:s val av Scanjack har inte fallit i god jord hos i Karlskoga och Bofors defence. Företaget anser att FMV:s specifikationer på kraven på en minröjare var märkliga och företagets informationschef Christer Henebäck hävdar att Mine Guzzler, Bofors minröjare, är lika lämpad för minröjning som Scanjack.

- Specifikationerna var detaljerade. Jag tycker att man borde ha specificerat hur minröjaren arbetar, det vill säga vilken funktion man vill ha, säger Christer Henebäck.

Detta bemöts med förvåning av Ove Modig, som är projektledare på FMV.

- Bofors har haft en maskin i många år, men den har inte sålt. De fick göra om den, men de lämnade aldrig något anbud. Företaget gör nog bäst i att ligga lågt, säger Ove Modig.

Ulf Lindström, pressansvarig på FMV, blir också förvånad över Bofors påstående.

- Det låter märkligt. Vi har satt de krav vi tycker är nödvändiga och jag upplevde att Mine Guzzler inte uppfyllde dem.

Christer Henebäck betonar dock att FMV inte gjort ett dåligt val.

- Scanjack är mycket bra minröjare. Vi står inte och faller med att vi inte får ordern. Det är mycket viktigare för Säter att få den, säger Christer Henebäck.

Scanjack arbetar med två valsar och kättingar som slås ner i jorden. Mine Guzzler har en trumma med tänder som gräver sig ner i jorden. Efter testerna ansåg FMV att Scanjack var bäst, eftersom den är säkrare för föraren och för att den är effektivare. När det stod klart att FMV ville ha en minröjare med två valsar, drog sig Bofors defence företaget ur och lämnade aldrig något anbud.

FMV:s tester har pågått sedan 1999 och i ett pressmeddelande från den 4 juli säger man att Scanjack är överlägset bäst och att den tillhör en av de bättre minröjarna i världen.

Ordern som gått till SDG är värd 17 miljoner och i avtalet finns en option på ytterligare sex maskiner.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons