Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkliga apoteksregler

Annons

Av och till klagas det över medicinkostnaderna, som kan bli en dyrbar affärinte bara för patienterna utan också för landstingen.

Av och till noteras att patienter lagrar medicin, som inte används.

Av och till noteras också att vissa patienter inte har råd att köpa ut sina mediciner.

Frågan är vad som är mest illa: Att patienterinte får någon medicin alls eller att landstingen kommer i kläm. Eller att patienten har för mycket "farlig" medicin hemma.

Nu vill fru K komma med undring.

Det är så att hon är litet skraltig, kommer inte ut så ofta och har alltså litet svårt att gå till apoteket.

En dag sken solen verkligen, det blev en liten stadsutflykt, där hon bor, och vad skulle passa bättre om inte att gå till apoteket. Eftersomhon kom nära handelsboden för mediciner och hade ett par recept i handväskan, ansåg hon att det skulle vara bra.

Det ena receptet gick bra, men inte det andra.

Det senare handlade om värktabletter med en triangel utanpå asken. Sådana ska man förstås inte äta för mycket av, det kan bli vanebildande. Och till och med skadligt.

Jo, fru K nekades till en början att ta ut värktabletterna för det var inte så länge sedan hon gjorde en liknande affär. Läkaren hade ordinerat en tablett om dagen, så änborde patienten ha ett lager hemma, om hon inte - hemska tanke - tagit två tabletter någon enda dag.

Sedan kan det hända, inte bara kan, det inträffar också, att läkaren och patienten har kontakt per telefon och doseringen ändras. Fast det är en annan historia.

Det hjälpte inte att patienten pekade på sin dåliga status att ta sig till apoteket. Vem vet när hon kan få hjälp nästa gång? Hon nekades, här blev det inte fler tabletter.

Nej nejnej, det är inte sant. Fru K fick inte direkt nobbenså där iskallt. Hon tilläts faktiskt köpa ut ytterligare tabletter på sitt recept under förutsättning att hon betalade fullt pris och inte drog nytta av sin procentsats.

Där satt det. Tabletter med triangel fick hon köpa mer av, fru K, men hon fick inte rabatt.

Under förutsättning att kvinnan bakomdisken tolkade sina direktiv rätt, måste man i alla fall peka på det faktum, att pengar tycks gå före den enskildes hälsa.

Fru K fick köpa mera av varan starktvärkdämpande, barahon betalade.

Så här heter det i reglerna: "Om du vill göra ett extra uttag eller köpa med tätare intervall, måste du betala hela kostnaden själv. Om du har särskilda skäl, till exempel ska vistas utomlands under en längre tid, kan du få hämta ut mer inom läkemedelsförmånen. Du ska då kunna styrka detta för apotekspersonalen".

Hur då? Visaupp enkelbiljetten.

Resa är bara ett exempel i sammanhanget på särskilda skäl. Det kunde ju finnas flera.

Ett samtal med Apoteksbolagets informationsdirektör på pressidan Tony Björk, bekräftarreglerna. Fast han medger också att somliga problem, som inte faller under paragraferna och som bevisligen är problem, ska kunna gå att lösa.

Det var ju en skön åsikt.

AFRIKANSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons