Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Marken konfiskerades"

Annons

- Nu är marken socialiserad från campingplatsen ända fram till bron och detta har skett i politisk enighet, från vänster till höger. Även politiker som normalt stöder det privata ägandet har ställt upp och beslagtagit våra tillgångar, säger två av de berörda markägarna Bengt Johansson och Ingemar Halvarsson.

Bakgrunden till markstriden vid Bullsjön är att politikerna ansett att campingplatsen måste få större kapacitet. I stället för att utnyttja kommunens egen mark, som ligger åt andra hållet, ville politikerna att campingen skulle utökas med den privata marken, som ligger närmare Malungs centrum.

De privata markägarna ifrågasätter om behovet av att utöka campingen verkligen motiverar konfiskering av privat egendom.

- Campingen är inte fullbelagd mer än en vecka om året, under dansbandsveckan, och det borde inte vara något skäl för att tvångs-ta vår mark. Och vem vet hur dansbandsveckan kommer att se ut om några år, ett sådant arrangemang varar säkerligen inte för evigt, säger Johansson och Halvarsson.

I samband med fastighetsregleringen gjorde lantmäteriet en värdering av den tvångsinlösta marken och kom fram till två prisnivåer, åtta kronor per kvadratmeter för "kvartersmark" där det ska vara campingplatser och två kronor för råmark för "allmän plats" som grönytor, en uppdelning som kommunen ensidigt har bestämt.

Kommunen följde värderingen men höjde ersättningen för allmän plats till tre kronor för de markägare som gick med på att göra upp.

Åtta av de berörda markägarna tyckte ändå att det var ett skambud och krävde tio kronor per kvadratmeter rakt över, alternativt att de skulle få ersättningsmark. Då hamnade ärendet i fastighetsdomstolen.

- Kommunen har inte alls varit intresserad av att göra en riktig affär med oss. Man hade säkert kunnat ordna ersättningsmark om bara viljan funnits. I stället gav man oss ett skambud och valde att processa bort pengarna, säger Bengt Johansson och Ingemar Halvarsson.

Nu har fastighetsdomstolen fastställt det pris som kommunen erbjöd för marken och anser att det är skäligt. Två av de åtta fastighetsägarna blev av med varsitt uthus/garage och de får något bättre betalt efter domen. Fastighetsdomstolen höjer priset från 5 000 till 25 000 kronor.

För kommunen har det blivit ett dyrt kalas att processa om marken. Kostnader för rättegång och ombud för båda parterna uppgår till cirka 150 000 kronor, som kommunen måste betala.

-Visst kan det tyckas vara slöseri att göra så med kommunens pengar, men politikerna har bestämt att kommunen ska ha den här marken till campingplatsen. Bedömningen har varit att det inte gått att lösa på annat sätt då vi inte kunnat komma överens med alla markägare. Och i slutändan visar det ju sig att vi erbjudit en skälig ersättning för marken. Då vi hanterar skattemedel kan vi ju inte bjuda några överpriser, säger Mats Larsson som är chef för markenheten vid Malungs kommun.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons