Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare stämmer staten

Annons

För många av de som berörs av omarronderingen i Björbo kom det sena skatte- beskedet, att staten krävde 27 procents skatt av dem som avstod från skog, som en mycket otrevlig överraskning.

Det var många markägare som drabbades av det som i Björbo kallas skattesveket, och de har på olika sätt försökt få myndigheterna att stå fast vid utfästelserna om 13,5 procents skatt.

Nyligen avslog justitiekanslern, JK, deras skadeståndsanspråk.

-JK, som är statens ombud i skadeståndsfrågor, konstaterade att redan ett och ett halvt år innan sak-ägarna meddelades så kände myndighetsrepresentanter inom förrättningen till att staten inte accepterade en skattesats på 13,5, utan krävde 27 procent, säger advokat Thomas Gustafsson vid advokatfirman Sylwan och Fenger-Krog.

JK konstaterade vidare att det var anmärkningsvärt att myndighetsrepresentanterna inte gick ut med den informationen, men att det fanns skäl till det eftersom en skatteverksrepresentant vid något tillfälle sagt att det var upp till varje skattemyndighet att pröva frågan.

-Och oavsett hur det förhöll sig med det så anser JK att markägarna den 27 september 2001, när de fick beskedet om den slutliga skattesatsen, fortfarande hade möjlighet att ändra sig eftersom förrättningen då ännu inte var avslutad, fortsätter Thomas Gustafsson.

Men markägarna hävdar att de i det läget inte hade några reella möjligheter att ändra sig. En grupp markägare har därför beslutat att inleda en rättsprocess mot staten.

-Jag och min kollega Kerstin Löfroth har av ett tiotal markägare fått fullmakt att förbereda en skadestånds-talan. Förhoppningsvis kan vi vara klara med stämningsansökan om ungefär en månad, berättar Thomas Gustafsson.

Det handlar om ett tiotal markägare som förlorade relativt stora belopp på att skattemyndigheten tillämpade den högre skattesatsen.

I något fall handlar det om att skatten blev upp till 130000 kronor högre än vad markägarna räknat med efter att de ha tagit del av myndigheternas information.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons