Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare beordras återställa däljor

Annons

- Avlägsna jordmassorna som deponerats i ravinerna och återställ markområdet till ursprungligt skick.

Det kräver miljö- och byggnämnden och slår därmed dövörat till markägarens påpekande om att området var ovårdat.

I det aktuella området finns omfattande ravinbildningar - däljor - som ur naturmiljösynpunkt anses vara mycket värdefulla.

Under årens lopp har dock ravinerna varit utsatta av såväl byggnationer som vägdragningar i området. Men det var en anmälan till miljökontoret som fick miljöskyddet att reagera.

Tusentals ton jordmassor hade tippats i och fyllt två delar av ravinsystemet ända upp till nivå med den omgivande marken.

Spåren ledde myndigheten till markägaren som schaktat ur jordmassor för att bygga en stor uthusbyggnad och deponerat materialet i ravinerna.

Markägaren försvarade sig i ett yttrande i slutet oktober med att avsikten varit att snygga till området. Han hade dessutom kontaktat de närboende om sitt projekt.

Nämnden tog dock som sagt ingen notis om detta. Ett skäl är miljöbalken som klart deklarerar att verksamheter som "kan komma att väsentligen ändra naturmiljön anmälas för samråd till tillsynsmyndigheten".

I det här skulle markägaren ha kontaktat kommunen minst sex veckor innan tippningen var planerad att ske.

Miljöskyddet hade dock med all sannolikhet inte godkänt markägarens planer. Därför beslutade nämnden i tisdags att ålägga markägaren att ta bort jordmassorna och återställa området.

Det enda nämnden anser kan vara kvar är kulverteringen av en bäck som utfördes i samband med tippningen.

Senast den 31 maj nästa år ska efterbehandlingen vara klar.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons