Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markaffär klar - efter 53 år

Annons

Transtrands kommun gjorde markbytet för att säkerställa utfartsväg från begravningsplatsen i byn. Enligt avtalet skulle kommunen stå för samtliga kostnader som markbytet föranledde.

En lantmäteriförrättning genomfördes också, men däremot glömde man av någon anledning att söka lagfart, som på den tiden var ett krav för att överlåtelsen skulle säkerställas.

Sedan markbytet har det runnit mycket vatten under broarna. För mer än 30 år sedan upphörde Transtrand som egen kommun och ingick i Malungs storkommun.

En äganderättsutredning i mitten av 80-talet upptäckte inte den gjorda missen. Kommunen stod fortfarande som ägare till den mark man bytt bort för 35 år sedan och fastigheten försvann ur papperen i och med att den lades samman med kommunens skoltomt, som ligger som granne.

Skolfastigheten, inklusive den mark som kommunen egentligen hade bytt bort i slutet av 40-talet, har för några år sedan överförts till det kommunala bostadsbolaget Malungshem.

Nu har det missade markbytet uppmärksammats av den privata fastighetens nuvarande ägare. Malungshem går också med på att utan kostnad avstå den markbit som man fått av misstag. Däremot vill inte bostadsbolaget betala en ny lantmäteriförrättning.

Det vill heller inte den privata fastighetsägaren med hänvisning till att det i det gamla avtalet står klart uttryckt att Transtrands kommun skulle stå för alla kostnader.

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Malung tycker att kommunen av moraliska skäl ska stå för den här kostnaden, även om man sannolikt inte har någon juridisk skyldighet efter så många år.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons